Блесок еКниги: Сите еКниги
New Page 1
Блесок еКниги, од 1996


Почетна
Сите еКниги
еСписание
Контакт
Блесок книжарница
 

Сите еКниги

Поезија Проза Есеи Драми Колумни Зборници Бесплатни


thumb

Глоговиот џбун и други драми

Собрани драми од Братислав Димитров, еКнига на македонски.

Приредила Јелена Лужина.


thumb

Јас и Лин, отпосле

Роман од Ана Стојаноска, еКнига, на македонски.


thumb

Девојчето кое ги прескокна небесата

Роман од Зоран Понграшиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Калина Буневска Исаковска. 


thumb

Работници и селани

Есеи од Виктор Иванчиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски јазик: Јелена Лужина. 


thumb

Ова е најстрашниот ден во мојот живот

Роман од Јасминка Петровиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од српски: Калина Буневска Исаковска. 


thumb

Империја

Роман од Кристијан Крахт, еКнига, на македонски. 

Превод од германски: Елизабета Линднер. 


thumb

Улогата на моето семејство во светската револуција

Роман од Бора Ќосиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од српски: Елизабета Баковска. 


thumb

Replay

Роман од Бенјамин Штајн, еКнига, на македонски. 

Превод од германски: Елизабета Линднер. 


thumb

Триста ветрила

Есеј од Огнен Чемерски, еКнига, на македонски. 


thumb

Главата на големата риба

Роман од Огњен Свиличиќ, еКнига, на македонски.  

Превод од хрватски: Калина Буневска Исаковска. 


thumb

Животинско царство

Роман од Давид Албахари, еКнига, на македонски. 

Превод од српски: Елизабета Баковска. 


thumb

Стихораскажувалка

Поезија од Благица Секулоска, еКнига, на македонски.  


thumb

Дека да

Последната книга поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски. 


thumb

Индустриска љубов

Избрана поезија од Петер Шулеј, еКнига, на македонски. 

Избор и препев: Звонко Танески. 


thumb

Без збогум на сето тоа

Раскази од Снежана Букал, еКнига, на македонски.


thumb

Пресуда

Поезија од Џабир Дерала, еКнига, на македонски.


thumb

Вчера

Роман од Агота Кристоф, еКнига, на македонски. 

Превод од француски: Катица Гароска Ацевска.


thumb

Krmarjenje med čermi

Интервјуа со Јосип Ости, еКнига, на словенечки.


thumb

Кажувај ми за неа

Роман од Ренато Баретиќ, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Елизабета Баковска.


thumb

Мојот маж

Раскази од Румена Бужаровска, еКнига, на македонски.


thumb

Песни од големата соба

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Посинок

Роман од Јуриј Худолин, еКнига, на македонски. 

Превод од словенечки: Игор Исаковски. 


thumb

Љубовта за време на Детето од Малштет

Раскази од Клеменс Ј. Зец, еКнига, на македонски.  

Превод од германски: Елизабета Линднер. 

внимание!!!
книгава содржи: експлицитни сцени, насилство, некрофилија, инцест, секс, мастурбација, s&m, bondage, piss...
книгава не е препорачлива за малолетни читатели. ниту за малодушни. ниту за пуританци.
конзервативци може да ја читаат, ама скришно.
предупредени сте.


thumb

Горе на ридот при помрачување на сонцето

Роман од Ѓерѓ Конрад, еКнига, на македонски. 

Превод од унгарски: Анамарија Цинеге-Панзова и Златко Панзов. 


thumb

Годината на смртта на Рикардо Реиш

Роман од Жозе Сарамаго, еКнига, на македонски. 

Превод од португалски: Наташа Сарџоска. 


thumb

Dancing in Odessa

Избрана поезија од Иља Камински, еКнига, на англиски.


thumb

Танцувајќи во Одеса

Избрана поезија од Иља Камински, еКнига, на македонски. 

Превод од англиски: Игор Исаковски.


thumb

On Some Days

Избрана поезија од Јурген Ненѕа, на англиски. 

Превод: Ричард Мартин.


thumb

An manchen Tagen

Избрана поезија од Јурген Ненѕа, еКнига, на германски.


thumb

Во некои денови

Избрана поезија од Јурген Ненѕа, еКнига, на македонски.

Превод: Елизабета Линднер.


thumb

Cinderella in Chrome Casket

Избрана поезија од Звонко Карановиќ, еКнига, на англиски.

Превод: Ана Божичевиќ. 


thumb

Pepeljuga u hromiranom kovčegu

Избрана поезија од Звонко Карановиќ, еКнига, на српски.


thumb

Пепелашка во хромиран ковчег

Избрана поезија од Звонко Карановиќ, еКнига, на македонски.

Превод: Игор Исаковски. 


thumb

Будење во трето лице еднина

Поезија од Д.А. Лори, еКнига, на македонски. 


thumb

Полн месец во Истанбул

Поезија од Бранко Чегец, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски.
Фотографии: Бранко Чегец. 


thumb

Индиго есен

Поезија од Горана Митровиќ, еКнига, на македонски. 


thumb

Купидона и други драми

Собрани драми од Срѓан Јаниќијевиќ, еКнига, на македонски.

Приредила Јелена Лужина.

За да ви се преврти умот. Нежно како ракавица.thumb

Да даде Господ мајка да те роди

Роман од Ведрана Рудан, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски.


thumb

Бонавија

Роман од Драган Великиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од српски: Јелена Лужина. 


thumb

Песочен часовник

Роман од Данило Киш, еКнига, на македонски.  

Превод од српски: Катица Гароска Ацевска. 


thumb

На ничија земја / Na nikogaršnji zemlji / Na ničijoj zemlji / In no man’s land / En tierra de nadie

Книга хаику од Јосип Ости, еКнига, на македонски, словенечки, хрватски/босански, англиски и шпански.

Превод на македонски: Игор Исаковски. 
Превод на хрватски/босански: Јосип Ости.
 
Превод на англиски: Марта Косир.
 
Превод на шпански: Марта Косир.


thumb

Грејс, Тамар и Ласло убавиот

Раскази од Дебора Кеј Дејвис, еКнига, на македонски. 

Превод од англиски: Елизабета Баковска. 

Добитник на наградата „Книга на годината на Велс“ (2009)thumb

Книга за Уна

Роман од Фарук Шехиќ, еКнига, на македонски.  

Превод од босански: Игор Исаковски. 

Награда Меша Селимовиќ (2011) 
Награда за литература на ЕУ (2103)
 


thumb

За змејот кој пуканки лапкал и една лажна принцеза засакал

Роман од Ана Ѓокиќ. Илустрации Маријана Јелиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Калина Буневска Исаковска. 


thumb

Вратот на жирафата

Роман од Јудит Шалански, еКнига, на македонски.  

Превод од германски: Елизабета Линднер. 


thumb

Поубав крај

Роман од Беким Сејрановиќ, еКнига, на македонски.  

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 


thumb

Тајната на детето Иво

Роман од Снежана Букал, еКнига, на македонски. 

Превод од српски: Калина Буневска Исаковска. 


thumb

Доколку е тоа среќа

Љубовни приказни од четири децении, од Адолф Мушг, еКнига, на македонски. 

Превод од германски: Елизабета Линднер.


thumb

Скакулци и други драми

Избрани драми од Биљана Србљановиќ, еКнига, на македонски.  

Избрала, превела од српски и приредила Јелена Лужина. 

Семејствата во сите драми на Биљана Србљановиќ се – длабоко несреќни. Толку длабоко што сериозно го наметнуваат неизбежното прашање: постојат ли, воопшто, некои штогоде среќни семејни контексти?


thumb

Шумски дух

Роман од Горан Самарџиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од босански: Катица Гароска Ацевска. 

– Награда на Друштвото на писатели на БиХ, Книга на годината
– Финалист за наградата на Јутарњи лист
– Финалист за наградата Меша Селимовиќ 

„Шумски дух“ е хроника за раснење врз тврдиот белградски бетон и за созревање во врелината на сараевската опсада.


thumb

Белиот кловн

Роман од Дамир Милош, еКнига, на македонски.  

Превод од хрватски: Калина Буневска Исаковска. 

Прочитајте ја книгата и поздравете го детето во себе. Потсетете се како се гледа со затворени очи, како се пронаоѓаат боите во она што е сиво.


thumb

Под притисок

Збирка раскази од Фарук Шехиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од босански: Игор Исаковски. 

Раскази брутално искрени, без никаква помисла за политичка коректност.


thumb

Платно

Роман од Бенјамин Штајн, еКнига, на македонски.  

Превод од германски: Елизабета Линднер. 

Романот на особен начин се занимава со човековиот идентитет, со помнењето и потеклото; притоа нуди особено опширни информации за еврејската религија, мистика и култура, како и за религиозното секојдневие на Евреите.


thumb

Под притисок

Панорама на современиот босанско-херцеговски расказ. Приредил Драгослав Дедовиќ, еКнига, на македонски.  

Превод од босански: Катица Гароска Ацевска. 

43 раскази од исто толку автори


thumb

Хрватски Фауст и други драми

Избрани драми од Слободан Шнајдер, еКнига, на македонски. 

Избрала, превела од хрватски и приредила Јелена Лужина. 

Изборот од петте драми претставува дел од драмското писмо на Слободан Шнајдер – специфично, енервантно, понекогаш ексцесно, многупати дури и еуфорично, ама секогаш – автентично. И моќно, дури отаде!


thumb

Имам збор

Избрани песни од Борис Билетиќ, еКнига, на македонски. 
Авторски избор. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски


thumb

Рио Бар

Роман од Ивана Сајко, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски 

Циничен гест против „модерниот, имашлив и калоричен“ менталитет. И сето тоа со бучен коментар.


thumb

Небесен пансион

Избрани песни од Миле Стоиќ, еКнига, на македонски. 
Авторски избор. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски.

Кога е некој поет, а Миле Стоиќ е апсолутен поет, тогаш и поезијата која од тој жив и духовен кладенец извира е она што нè облагородува…


thumb

Кога ќе умрам да се смеам

Збирка раскази од Фадила Нура Хавер, еКнига, на македонски. 

Превод од босански: Катица Гароска Ацевска 

Годишна награда на издавачката куќа „Зоро“ за најдобра книга необјавени раскази за 2003/4 година. 

Таа раскажува со јазик што многу ретко се среќава во современата проза. Во нејзиното пишување има нешто што потсетува на Достоевски…


thumb

Балади и распади

Одбрана поезија од Георги Господинов, еКнига, на македонски.  

Превод од бугарски: Никола Маџиров 

За оваа поезија јазикот и литературата се сами по себе објекти на посакувањето... За Господинов, „јазикот е екстази“.


thumb

Сечење шума

Роман од Томас Бернхард, еКнига, на македонски. 

Превод од германски: Елизабета Линднер. 

Делата на Бернхард се бунтовност наспрема светот што го опкружува, а со самото тоа и наспрема светот воопшто, протест против човечкото битие, против сè и против сите.


thumb

Хотел Гранд

Роман од Ренато Баретиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски 

„Хотел Гранд“ е делумно потресен роман за растењето и за семејството, делумно лута сатира, делумно напната приказна во која под кујнска крпа се кријат пиштоли, но истовремено и интелигентна, забавна студија за пишувањето, за статусот на фикцијата и виртуалитетите.


thumb

Адам и Евелин

Роман од Инго Шулце, еКнига, на македонски.  

Превод од германски: Елизабета Линднер 

Доцно лето 1989 година, одмор на Балатон – одненадеж Унгарија ја отвора границата, а забранетиот Запад со сите свои примамливости е на дофат. Во оваа ситуација Инго Шулце го открива митот за Адам и Ева.


thumb

Мобилен

Збирка раскази од Инго Шулце, еКнига, на македонски. 

Превод од германски: Елизабета Линднер

Награда на саемот на книгата во Лајпциг (2007) 

Инго Шулце во „Мобилен“ го внесува фантастичното во реалноста и заведува со големата уметност на хуморот и на префинетата самоиронија. Човек, задоволно, на сè му верува и се вџашува.


thumb

Да се насмее пес

Збирка раскази од Оља Савичевиќ Иванчевиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски

Шарена и храбра книга од смела и инвентивна авторка.


thumb

Елен, Полската Глувчица и тајната

Роман од Марија Френсборг. Илустрации од Томас Нилсон, еКнига, на македонски. 

Превод од шведски: Родна Русковска. 


thumb

Големото финале во измамничкиот занает

Роман од Херштин Екман, еКнига, на македонски. 

Превод од шведски: Родна Русковска. 


thumb

Стари мајстори (комедија)

Роман од Томас Бернхард, еКнига, на македонски. 

Превод од германски: Елизабета Линднер. 

„Како и „Сечење шума“ (Блесок, 2011) така и „Стари мајстори“ на Томас Бернхард изобилува со критика кон општеството, државата, власта и уметноста општо, а особено (како што навестува и самиот наслов) сликарската уметност која може да се види во Уметничко-историскиот музеј во Виена.“


thumb

Sarajevo između Ljubljane i Beograda

Преписка помеѓу Јосип Ости и Вера Зоговиќ, еКнига, на српски.


thumb

Светлината ве чека на рецепција

Избрана поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски. 

напиј се многу вода,
како мене да ме земаш,
и полна нас легни.


thumb

The Light Awaits You at Reception

Избрана поезија од Игор Исаковски, еКнига, на англиски. 

Превод од македонски: авторот. 
Уредници: авторот и Румена Бужаровска. 

напиј се многу вода,
како мене да ме земаш,
и полна нас легни.


thumb

Ерусалим

Роман од Гонсало М. Тавареш, еКнига, на македонски. 

Превод од португалски: Наташа Сарџоска. 


thumb

Бојата на песот што бега

Роман од Ричард Гвин, еКнига, на македонски.


thumb

Смртта има коса од морска трева

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Светлината гори дупка во денот

Роман од Вилхелм Генацино, еКнига, на македонски. 

Превод од германски: Елизабета Линднер.


thumb

Засипнат глас

Поезија од Младен Ломпар, еКнига, на македонски. 
Авторски избор.

Превод од црногорски: Игор Исаковски.


thumb

Имагинарни случки од букурешките улици

Роман од Константин Абалуца, еКнига, на македонски. 

Превод од романски: Лидија Димковска.


thumb

Passages of Return

Роман во стихови од Фери Лаиншчек, еКнига, на англиски.  

Превод на англиски: Грегор Тимоти Чех.


thumb

Балада за самотниот гостин

Избрана поезија од Тод Свифт, еКнига, на македонски. 
Авторски избор. 

Превод од англиски: Игор Исаковски.


thumb

Ballad of the Solitary Diner

Избрана поезија од Тод Свифт, еКнига, на англиски. 
Авторски избор. 


thumb

Volim popljuvane

Избрана поезија од Миле Стоиќ, еКнига, на хрватски. 
Авторски избор. 


thumb

I Love the Ones They Spit On

Избрана поезија од Миле Стоиќ, еКнига, на англиски. 
Авторски избор. 

Превод од хрватски: Чарлс Симиќ, Ејми Гоп, Горан Симиќ и др.


thumb

Ги сакам исплуканите

Избрана поезија од Миле Стоиќ, еКнига, на македонски. 
Авторски избор. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 


thumb

Првиот снег

Роман од Снежана Букал, еКнига, на македонски.

Превод од српски: Катица Гароска Ацевска.thumb

Мој дел среќа

Роман од Луис Дејвис, еКнига, на македонски.

Превод: Катица Гароска Ацевска.


thumb

Ponoćni razgovori

Поезија од Мехмед Бегиќ и Марко Томаш, еКнига, на босански.


thumb

Чевли за доделување Оскар

Збирка раскази од Мелина Камериќ, еКнига, на македонски.

Превод од босански: Игор Исаковски.


thumb

Stepchild

Роман од Јуриј Худолин, еКнига, на англиски.


thumb

Blues говорница II

Второ, дополнето издание на Blues говорница од Игор Исаковски, еКнига, на македонски и делумно на англиски.

Годишна награда за најдобар визуелно-графички дизајн на печатена книга (2007)


thumb

Pastorek

Роман од Јуриј Худолин, еКнига, на словенечки.


thumb

Безљубни

Драма од Благица Секулоска, еКнига, на македонски. 

Добитник на втората награда на конкурсот „Коле Чашуле“ на МНТ за необјавена драма. 


thumb

So What If I Live Unskillfully

Поезија од Соња Манојловиќ, еКнига, на англиски.


thumb

Une humaine

Поезија од Соња Манојловиќ, еКнига, на француски.


thumb

Pa, što, ako nevješto živim

Поезија од Соња Манојловиќ, еКнига, на хрватски.


thumb

Čovječica

Поезија од Соња Манојловиќ, еКнига, на хрватски.


thumb

O, ti

Поезија од Тихомир Јанчовски, еКнига, на албански.

Превод од македонски: Арjан Аџи Баланца.


thumb

О, ти

Поезија од Тихомир Јанчовски, еКнига, на македонски.


thumb

Ден и ноќ на секојдневието / Dan in noč vsakdana / Dan i noć svakodnevice / Day and night of everyday

Книга хаику од Јосип Ости, еКнига, на македонски, словенечки, хрватски и англиски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски
Превод на хрватски: авторот
Превод на англиски: Алан Меконел-Даф

Дополнителни содржини: 
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Дваесет и првиот

Роман од Томислав Османли, еКнига, на македонски.

Награда „Роман на годината“, „Утрински весник“, 2009;
Македонски кандидат за наградата “Балканика“, 2010. 


thumb

Семејството во Европа, XVI-XXI век

Социолошко-антрополошка студија од д-р Дејан Мицковиќ, еКнига, на македонски.

Семејството во Европа, XVI-XXI век, е анализа на развојот на семејството во европските земји во последниве пет векови.thumb

Заминување и враќање

Роман од Ѓерѓ Конрад, еКнига, на македонски.

Превод од унгарски: Анамарија Цинеге-Панзова и Златко Панзов.

Фотографија на корицата: Марјан Стојковски


thumb

Оживува мртвата гранка / Oživi mrtva veja / Oživi mrtva grana / Оживява мъртвата клонка / The dead branch revives

Книга хаику од Јосип Ости, еКнига, на македонски, словенечки, хрватски, бугарски и англиски

превод на македонски: Игор Исаковски. 
превод на хрватски: Јосип Ости.
 
превод на бугарски: Људмила Миндова.

превод на англиски: Алан МекКонел-Даф.

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Naked Eye - Burning Fire

Книга хаику од Катица Ќулавкова, еКнига, на англиски јазик. 

Превод на англиски: Метју Џонс и Марија Џонс. 

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Сенки од светулки / Sence kresnic / Sjene krijesnica / Shadows of fireflies

Книга хаику од Јосип Ости, еКнига, на македонски, словенечки, хрватски и англиски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски. 
Превод на хрватски: Јосип Ости.
 
Превод на англиски: Алан МекКонел-Даф.
 

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Шуми, икони / Gozdovi, ikone / Woods, Icons

Книга хаику од Примож Репар, еКнига, на македонски, словенечки и англиски. 

Превод на македонски: Лидија Димковска.
Превод на англиски: Јуре Новак, Полона Коленц, Владимир Мартиновски.
 

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин  


thumb

За врабец / For а Sparrow

Книга хаику од Џек Галмиц, еКнига, на македонски и англиски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски. 

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Јас го сакам животот/ Rad imam življenje / Ja volim život / I Love Life

Книга хаику од Јосип Ости, еКнига, на македонски, словенечки, хрватски и англиски. 

превод на македонски: Игор Исаковски.
превод на хрватски: Јосип Ости.
превод на англиски: Алан МекКонел-Даф и Јуре Новак.

Кругот е маѓепсан:
јас го сакам животот,
а смртта мене.

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Ноќва снегот / Nocoj sneg / Noćas snijeg / Tebou v noci / Tonight the Snow

Книга хаику од Јосип Ости, еКнига, на македонски, словенечки, хрватски, чешки и англиски.

Превод на македонски: Игор Исаковски.
Превод на хрватски: Јосип Ости.
Превод на чешки: Душан Карпатски.
Превод на англиски: Алан МекКонел-Даф.

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Внатрешна слобода / Notranja svoboda / An Inner Liberation / La liberté intérieure

Книга хаику од Аленка Зорман, еКнига, на македонски, словенечки, англиски и француски. 

Превод на македонски: Никола Маџиров. 
Превод на англиски: авторката.
 
Превод на француски: Серж Том.
 

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Хроника на немирниот сон

Избрани раскази од Роберт Млинарец, еКнига, на македонски. 

Избор и превод од хрватски: Игор Исаковски.


thumb

Ни беше толку убаво! (Табу II)

Роман од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Игор Исаковски.

Пишуван како биографски роман и семејна сага, романот „Ни беше толку убаво!“ раскажува за психоаналитичарот чиј живот е всушност психограм на дваесеттиот век.


thumb

За смешното: теориите на хуморот низ призмата на расказот

Теориски труд од областа на хуморот во книжевноста, од Румена Бужаровска, еКнига, на македонски.

Од што се состои смешното? Што е тоа хумор?


thumb

Спиј пред вечерта

Роман од Магдалена Бол, еКнига, на македонски.

Превод од англиски: Елизабета Баковска.

Како што Маријана се бори со своите демони, а нам ни запира здивот додека ѝ се ближи осумнаесеттиот роденден, „Спиј пред вечерта“ на Магдалена Бол ни покажува дека за да се најдеме себеси, понекогаш прво мораме да се изгубиме.


thumb

Волшебни врски

Раскази од Оуен Мартел, еКнига, на македонски.

Превод од англиски: Игор Исаковски.

Дополнителни содржини:
– 42 фотографии од Симон Профит

„Волшебни врски“ е исклучителна збирка раскази чиј автор се одделува од своите современици по искрената посветеност.


thumb

После природата

Избрани песни од Михаел Кругер, еКнига, на македонски.

Превод од германски: Елизабета Линднер.

За љубителот на искреноста се случуваат многу работи помеѓу: меѓу причината и последицата, сликата и значењето, Јас и Ти, лагата и вистината, животот и смртта. За овие меѓу-простори зборуваат и песните на Кругер.


thumb

Патагонија

Роман од Душан Митана, еКнига, на македонски.

Превод од словачки: Звонко Танески.

Кратките, едноставни и пред сè ефективни реченици не ви дозволуваат да ја оставите книгата, туку ве тераат да продолжите и со враќање кон веќе прочитаните страници.


thumb

Vse je pesem

Одбрани песни од Сречко Косовел. Избор и поговор: Јосип Ости, еКнига, на словенечки.


thumb

Underneath the Rainbow of the Night

Избрана поезија од Тристан Виндторн, еКнига, на англиски. 

Превод на англиски: Ингрид Хауг.

ова е самиот зачеток и семе
за раса различна од цвеќињата
закопани во црната почва…


thumb

Under nattens regnbue

Избрана поезија од Тристан Виндторн, еКнига, на норвешки.

ова е самиот зачеток и семе
за раса различна од цвеќињата
закопани во црната почва…


thumb

Под виножитото на ноќта

Избрана поезија од Тристан Виндторн, еКнига, на македонски.

Превод на македонски: Игор Исаковски.

ова е самиот зачеток и семе
за раса различна од цвеќињата
закопани во црната почва…


thumb

Surviving

Избрана поезија од Богомил Ѓузел, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: повеќе преведувачи.

...дур не се застебли многугодишен
онаму кајшто газеше најмногу
твојот дом


thumb

Надживување

Избрана поезија од Богомил Ѓузел, еКнига, на македонски.

...дур не се застебли многугодишен
онаму кајшто газеше најмногу
твојот дом


thumb

I Know You Know

Избрана поезија од Мехмед Бегиќ, еКнига, на англиски.
 
Превод на англиски: Корана Шегатало Делиќ.

во темнините на твојата најмрачна соба
ќе биде изградена
тајна исповедалница и слатко мачилиште


thumb

Znam da znaš

Избрана поезија од Мехмед Бегиќ, еКнига, на босански.

во темнините на твојата најмрачна соба
ќе биде изградена
тајна исповедалница и слатко мачилиште


thumb

Знам дека знаеш

Избрана поезија од Мехмед Бегиќ, еКнига, на македонски.

Превод на македонски: Игор Исаковски.

во темнините на твојата најмрачна соба
ќе биде изградена
тајна исповедалница и слатко мачилиште


thumb

Куќичка

Роман од Оливера Николова, еКнига, на македонски.

Лесниот зафат во опишувањето на општествените појави го засилува наративниот тек на романот, фрлајќи поголема светлина врз интимниот живот на ликовите.


thumb

Постмодернистичките стапици во драмите на Горан Стефановски

Магистерски труд од Александра Димитрова, еКнига, на македонски.

Димитрова смело се зафаќа со проучување на обемен драмски корпус создаван во период од триесет и пет години, составен од дваесетина обемни драмски текстови на најславниот современ македонски драмски автор.


thumb

Со сламка во уста

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски.

Тој сè уште како еден од ретките, или во секој случај, проретчените поети, пишува и во одење.


thumb

Гец и Маер

Роман од Давид Албахари, еКнига, на македонски.

Превод од српски: Елизабета Линднер.

Албахари раскажува силна историска сага, не заборавајќи дека историјата не може да се раскаже без голем сомнеж…


thumb

Разузданост

Роман од Јуриј Худолин, еКнига, на македонски.

Превод од словенечки: Игор Исаковски.

Не е препорачливо за пуританци, лечени зависници и срцеви болни. А ни за малолетници.


thumb

Љубовна

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.

Енценсбергеровски бизарна во изборот на деталите од светот околу вљубените, до коска меланхолична како „Дениција“ на Андреевски, брутално нежна на еден специфичен Исаковски начин – ете ја, според мене, рецептурата на овој огномет од љубовни воздишки, копнежи и бруталности.


thumb

Град во огледало

Роман од Мирко Ковач, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Катица Гароска Ацевска.

Награди:
„Владимир Назор“, „Аугуст Шеноа“ и „Киклоп“ во Хрватска, „13 јули“ во Црна Гора и „Меша Селимовиќ“ во Босна и Херцеговина. 


thumb

Понекогаш е јануари среде лето

Роман од Алеш Штегер, еКнига, на македонски.

превод од словенечки: Игор Исаковски.

Како кога ќе помислиш, додека жеден се будиш среде ноќ: само вратата ќе ја отворам, зад неа е мојата кујна, моите чаеви. Вратата се отвора на друго место, во простор во кој не сакаш да се разбудиш. И тоа е soroche, за кое пишува Алеш Штегер.


thumb

Asphalt Dragons

Избрана поезија од Рони Сомек, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: Вивијан Идн и др.

Ноќните дождови ги мијат асфалтните змејови,
остатоци од водата собрани во барички
а во четири наутро јазикот на митот
го допира работ од тротоарот.


thumb

דרקוני האספלט

Избрана поезија од Рони Сомек, еКнига, на хебрејски. 

Ноќните дождови ги мијат асфалтните змејови,
остатоци од водата собрани во барички
а во четири наутро јазикот на митот
го допира работ од тротоарот.


thumb

Асфалтни змејови

Избрана поезија од Рони Сомек, еКнига, на македонски.

Превод на македонски: Игор Исаковски.

Ноќните дождови ги мијат асфалтните змејови,
остатоци од водата собрани во барички 
а во четири наутро јазикот на митот
го допира работ од тротоарот.


thumb

Erased Spaces

Избрана поезија од Катица Ќулавкова, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: Бела Глигорова. Преводот го уреди Метју Мекдоналд.

големо чистење
за големо полнење.


thumb

Бришан простор

Избрана поезија од Катица Ќулавкова, еКнига, на македонски.

големо чистење
за големо полнење.


thumb

An Unwritten Poem

Избрана поезија од Јосип Ости, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: Марио Сушко, Ружа Кливленд, Борис А. Новак, Јудита Мија Динтијана, Евалд Флисар, Ана Јелникар, Стивен Вотс.

Со светлина на неочекуван спомен
го изгонува мракот кој снежи врз страниците на мојата
сè уште ненапишана книга.


thumb

Nenapisana pjesma

Избрана поезија од Јосип Ости, еКнига, на хрватски.

Со светлина на неочекуван спомен
го изгонува мракот кој снежи врз страниците на мојата
сè уште ненапишана книга.


thumb

Ненапишана песна

Избрана поезија од Јосип Ости, еКнига, на македонски.

Превод на македонски: Игор Исаковски.

Со светлина на неочекуван спомен 
го изгонува мракот кој снежи врз страниците на мојата 
сè уште ненапишана книга.


thumb

Сон за љубовта и смртта

Роман од Филип Давид, еКнига, на македонски.

Превод од српски: Катица Гароска Ацевска.

Магиската сила на речениците на Давид, во исто време едноставни и натопени со ерудиција, со многу симболика говорат за најголемите прашања: за постоењето на човекот, за љубовта, за смртта.


thumb

На крстот на љубовта

Поезија од Јосип Ости, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Игор Исаковски.


thumb

Време на лаги (Табу I)

Роман од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Игор Исаковски.

Годишна награда „Т-Портал“, Хрватска, 2010

Трилогијата „Табу“ им е посветена на храбрите, кои не прифаќаат да живеат во време на лаги; на луѓето кои не се плашат од слободата.


thumb

Вулкан – Земја – Небо

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Вулкан: Oдбрана поезија

Одбрана поезија од Есад Бабачиќ, еКнига, на македонски.

Превод од словенечки: Игор Исаковски.
Уредила: Намита Субиото.


thumb

Есеј(от) како вежбалиште

Есеи од Јелена Лужина, еКнига, на македонски.

Награда „Димитар Митрев“, 2010 
(најдобра книга есеи)

Веќе стотина години, книжевната наука се отепува од докажување оти литературата е навистина „тешка форма“.


thumb

Мојот Антонио Диаволо

Роман од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Игор Исаковски.

Потресна романескна фатаморгана која ги брише границите помеѓу она за кое сме свесни и она кое не можеме да го контролираме.


thumb

Осмица

Збирка раскази од Румена Бужаровска, еКнига, на македонски.

Бужаровска умее мошне суптилно да ја испровоцира читателската свест, да поттикне на размислување и на критичко соочување со денешниот бизарен свет.


thumb

Пливање во прашина

Роман од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.

Награда „Прозни мајстори“, 2006

Романот на Исаковски е доказ не само за сублимираните искуства кои човечкото суштество или го кршат или го препородуваат, туку и за моќта на авторот тоа свое животно искуство да го претвори во романескен подвиг.


thumb

Breath-Hold Diving

Избрана поезија од Бранко Чегец, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: Борис Грегориќ и Марио Сушко.

видов и едни модри, неуморни и предлабоки очи:
сакав во себе да ја потиснам страста за нуркање, но не можев
да го тргнам погледот


thumb

Ronjenje na dah

Избрана поезија од Бранко Чегец, еКнига, на хрватски.

видов и едни модри, неуморни и предлабоки очи:
сакав во себе да ја потиснам страста за нуркање, но не можев
да го тргнам погледот


thumb

Нуркање на здив

Избрана поезија од Бранко Чегец, еКнига, на македонски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски.

видов и едни модри, неуморни и предлабоки очи:
сакав во себе да ја потиснам страста за нуркање, но не можев
да го тргнам погледот


thumb

Reading of Silence

Избрана поезија од Павле Горановиќ, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: Александра Никчевиќ.

Понесени од тивок левант, сепак веруваме
дека вреди да се биде на ова патување.


thumb

Čitanje tišine

Избрана поезија од Павле Горановиќ, еКнига, на црногорски.

Понесени од тивок левант, сепак веруваме
дека вреди да се биде на ова патување.


thumb

Читање на тишината

Избрана поезија од Павле Горановиќ, еКнига, на македонски.

Превод на македонски: Игор Исаковски.

Понесени од тивок левант, сепак веруваме
дека вреди да се биде на ова патување.


thumb

Cosmopolis

Избрана поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: Кристофер Мерил, Ендрју Завацки и Алеш Дебељак.

со градите, во кои воздухот се претвора
во тон, дишам


thumb

Kozmopolis

Избрана поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на словенечки.

со градите, во кои воздухот се претвора
во тон, дишам


thumb

Космополис

Избрана поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на македонски.

Превод на македонски: Игор Исаковски.

со градите, во кои воздухот се претвора
во тон, дишам


thumb

Островот, градот и другите

Поезија од Луција Ступица, еКнига, на македонски.

Превод од словенечки: Игор Исаковски.


thumb

Чоколада во портфолио

Поезија од Звонко Танески, еКнига, на македонски. 

За поетот-номад светот е едно големо, достапно и препознатливо „семиотичко искуство“.


thumb

Ноќта е најтемна пред разденување

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Ковертиран потег

Избрани есеи од Митја Чандер, еКнига, на македонски.  

Превод од словенечки: Намита Субиото.


thumb

Четворица Ирци

– Современи ирски раскази –
Михaл О’Конили, Падрик Бранах, Дaра О’Конejла, Алан Титли, еКнига, на македонски 

Превод од англиски: Калина Јанева

Јазичните игри со зборови не се резервирани само за ирските автори кои пишуваат на англиски туку се дел од келтската традиција која отсекогаш била полна со богати фрази и алитерации.


thumb

Во материјата прозорец

Панорама на современата црногорска поезија, уредил Влатко Симуновиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од црногорски: Игор Исаковски. 

Писателите кои со својот ангажман настојуваат да го афирмираат црногорскиот индивидуалитет ги одликува хетерогеност во творечките стратегии и посветеност на вредностите на отвореното општество.


thumb

Раковиот напоредник

Роман од Хенри Милер, еКнига, на македонски. 

Превод од англиски: Игор Исаковски. 

Класика! Задолжително читање за секој вистински љубител на книжевноста.


thumb

Доаѓаат ангелите на рамнодушноста

Избрана поезија од Павле Горановиќ, еКнига, на македонски. 
Авторски избор. 

Превод од црногорски: Игор Исаковски. 

Горановиќ има смелост да си поигра со востановените цивилизациски симболи и низ својот поетски ракопис да им даде ново, свежо значење.


thumb

In Praise of Innocence

Избрана поезија од Дејвид Винвуд, еКнига, на англиски. 

Повторно си дете: сè е забрането.
Само што е постудено од порано.


thumb

Lof Der Onschuld

Избрана поезија од Хенк ван Керквијк, еКнига, на  холандски. 

Повторно си дете: сè е забрането.
Само што е постудено од порано.


thumb

Пофалба на невиноста

Избрана поезија од Хенк ван Керквијк, еКнига, на македонски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски.

Повторно си дете: сè е забрането. 
Само што е постудено од порано.


thumb

One of These Days If Not Tomorrow

Избрана поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на англиски. 

Превод на англиски: Елизабета Баковска и др. 

кога друг пат ќе решиш да ми недостасуваш 
покажи ми првин како се пати громогласно


thumb

Деновиве ако не и утре

Избрана поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски. 

кога друг пат ќе решиш да ми недостасуваш 
покажи ми првин како се пати громогласно


thumb

Мојот занает

Ликовни есеи од Бојан Иванов, еКнига, на македонски. 

Овие текстови се замислени како куси колумни кои имаат за цел на читателот да му го приближат дискурсот на визуелните уметности. Д-р. Бојан Иванов тоа го прави маестрално и мајсторски: неговиот занает на ликовен критичар овде доаѓа до полн израз.


thumb

Просечна носталгија

Роман од Вилхелм Генацино, еКнига, на македонски.  

Превод од германски: Елизабета Линднер. 

По стапките на Кафка му успева на Генацино од роман до роман да ја перфекционира својата поетика на преголема прецизност... едно мало ремек-дело.


thumb

Љубовници од Верона

Поезија од Предраг Луциќ, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 

Првата целосна книга поезија на Предраг Луциќ претставува некои од истакнатите обележја на неговата, според многу нешта единствена поетика.


thumb

Joined Faces

Избрана поезија од Сибила Петлевски, еКнига, на англиски. 

Превод на англиски: Миљенко Ковачиќек и Сибила Петлевски.
 

Не сме ние неизлечиви. Такво е добата.


thumb

Spojena lica

Избрана поезија од Сибила Петлевски, еКнига, на хрватски. 

Не сме ние неизлечиви. Такво е добата.


thumb

Споени лица

Избрана поезија од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски.

Не сме ние неизлечиви. Такво е добата.


thumb

pH неутрална за животот и смртта

Поезија од Лидија Димковска, еКнига, на македонски. 

... станува збор за дело значајно поради специфичниот пристап кон стварноста и кон времето во кое живееме, поради храброста на Димковска да им даде поетски облик на актуелностите на нашето време.


thumb

Ветер и магла

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски. 

Најновата книга на Ивановски е показател на еден генерациски препознатлив синдром – длабока и сеопшта криза на вредностите, револт кон времето и стареењето, неприфаќање на голата егзистенцијална пресуда. Балканштината како однадвор наметната нихилистичка енигма.


thumb

Во аквариумот на Барби

Поезија од Александра Димитрова, еКнига, на македонски.  

На крајот, вреди да се забележи дека авторката си дозволува да ги исцеди сите лирски објекти до крајни граници, да ги отфрли лушпите а од соковите да смеша уште една песна, уште еден циклус, уште една книга.


thumb

Дванаесеттиот дијалог

Роман од Том Петсинис, еКнига, на македонски.  

Превод од англиски: Игор Исаковски. 

Од мигот кога ќе ја отворите оваа книга, ве пречекува чуден и несекојдневен свет. Ова е привлечно раскажување, изведено едноставно и со вештина.


thumb

Na križu ljubavi

Поезија од Јосип Ости, еКнига, на хрватски. 


thumb

Глаголи на сонцето

Избрана поезија од Томаж Шаламун, еКнига, на македонски.  

Предговор и превод од словенечки: Лидија Димковска. 

Песната на Томаж Шаламун никогаш не е еднозначна, божем археолошко наоѓалиште постојано нуди повеќеслојни и сè подлабински откопувања на поетската (с)мисла.


thumb

За што зборуваме

Антологија на словенечка куса проза 1990-2004. Уредил Митја Чандер, еКнига, на македонски. 
Превод од словенечки: Намита Субиото и др. 

И за што –ако се прашаме авто-иронично– зборуваат писателите и писателките во оваа книга? Нека биде ова кусо претставување на нивните писма –и пред сè на некакви раскази-модели– предизвик за читање и размислување. Оваа проза е можеби лаконска, но никако наивна.


thumb

Под површината

Поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на македонски.  

Превод од словенечки: Игор Исаковски. 

Под површината го собира во себе она кое некогаш било горе, кое сме го дишеле. Сега, фрлени под вода, во една темнина и влажнотија која ни ги гуши гласовите, можеме само да се обидуваме да испливаме нагоре.


thumb

Ноќен тренинг

Роман од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски.  

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 

Главната јунакиња на романот како да е вакцинирана со Бенјамин или со оној вид интелектуално братство кое историјата ја сфаќа како постојана катастрофа.


thumb

Недеремено око

Поезија од Стево Симски, еКнига, на македонски. 

Името на збирката произлегува од еден зографски детаљ во нашите цркви на кој се нуди фреско приказ на Исус Емануел, дете, кое скришно од некој агол на внатрешноста на црквата, а најчесто над влезот во коработ, набљудува со подотворено око, сведочи и суди.


thumb

Ликови од меѓувреме

Три филмски сценарија од Томислав Османли, еКнига, на македонски.

Авторот е добитник на бројни награди

Во своите сценаристички творби Томислав Османли, точно според насловот на книгата, дава цели галерии впечатливи ликови, карактери и човечки судбини откривани во драматичните, македонски историски меѓу-времиња.


thumb

Учител на љубовта

Роман од Јосип Ости, еКнига, на македонски.  

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 

Раскажувањето на Ости е сочно, искричаво, автентично, значенски згуснато, полнокрвно и изразно богато – со еден збор: оптимално во сите свои поетски, раскажувачки и содржајни елементи.


thumb

Среде

Поезија од Ристо Лазаров, еКнига, на македонски. 

награда Браќа Миладиновци, СВП, 2008  

Богата со значења, лексиката на Лазаров е раскошна и распеана.


thumb

Божица на подивените мачки

Поезија од Александра Димитрова, еКнига, на македонски. 

Еротиката е миг на сеќавање, ментално преживување на некогаш слученото. Несекојдневна, но провокативна, поезијата на Димитрова мора и смее да се доживее само како уметност, која по дефиниција е фикција.


thumb

Pušeljc pesmi za Barbaro

Избрана поезија во чест на Барбара Шуберт (на словенечки), уредил Јосип Ости, eКнига.


thumb

Телефонска секретарка

Одбрани песни од Пат Боран, eКнига, на македонски.  

Превод од англиски: Магдалена Хорват.


thumb

Францускиот математичар

Роман од Том Петсинис, еКнига, на македонски. 

Превод од англиски: Игор Исаковски. 

„Францускиот математичар“ ги внесува сложеноста на еден математички ум и едно фасцинантно доба (Француската револуција) во сферата на книжевноста.


thumb

Суд(бин)ско толкување

Поезија од Алеш Мустар, еКнига, на македонски. 

Превод од словенечки: Лидија Димковска.


thumb

Стремеж за дремеж

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски. 

Цртеж на корицата: Жан-Франсоа Миле.


thumb

Сите љубови се необични

Поезија од Јосип Ости, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 

Јенкова награда, 2006  


thumb

Музика и скорбут / Música i escorbut / Music and Scurvy

Поезија од Ана Агилар-Амат, еКнига, на македонски, каталонски и англиски. 

Превод на македонски: Магдалена Хорват. 
Превод на англиски: Ана Кроу.


thumb

Преку полињата / Over de velden / Across the Fields

Нова и избрана поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на македонски, холандски и англиски јазик.  

Превод на македонски: Игор Исаковски. 
Превод на англиски: Питер Бореас.
 


thumb

Горко-слатки парчиња

Современи холандски раскази, избрал и уредил Герит Бусинк, еКнига, на македонски. 

Превод од англиски: Игор Исаковски. 

Неверојатно е како холандските писатели со справуваат со спротивставените сили на либерализмот и конзервативизмот, конфликтот и задоволството, слободната мисла и религиозноста.


thumb

Балзак и малата кинеска шивачка

Роман од Даи Сижи, еКнига, на македонски. 

Превод од француски: Василка Пемова.

 


thumb

Собирачи и ловци

Избрани раскази од Томас Шапкот, еКнига, на македонски. 

Превод од англиски: Игор Исаковски.

Во оваа збирка, напишана со проста и строга проза, економична и стегната во кратки и јасни реченици, расказите се сведени скоро на ниво на вежби по креативно пишување (предметот што Шапкот го предавал).


thumb

Хармс денес

Книжевни анегдоти од литературниот живот на Генерацијата писатели родени Околу Шеесеттите (ГОШ), од Горан Глувиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски и словенечки: Игор Исаковски.


thumb

Куќа од јазик

Избрани песни /1995-2005/ од Јосип Ости, еКнига, на македонски. 
Авторски избор. 

Поговор и препев од хрватски: Игор Исаковски.

Зборот, како и ножот, има повеќе намени. Јосип Ости избира да лекува, да раскажува, да пренесува.


thumb

The ridiculous shape of longing / Смешниот облик на копнежот

Нови и избрани песни од М.Т.Ц. Кронин, еКнига, на македонски и на англиски. 

Избор: авторката и Татјана Лукиќ. 
Предговор и препев од англиски: Игор Исаковски.


thumb

Баналии

Поетска збирка од Бране Мозетич, еКнига, на македонски. 

Превод од словенечки: Лидија Димковска.

„Јенкова награда“ 2003, Друштво на словенечките писатели  thumb

Двоен албум

Две поетски книги од Јовица Ивановски: „Сладолед во недоглед“ и „Во сенката на билбордот“, еКнига, на македонски. 

Цртежи на кориците: Роберт Пашоски.


thumb

Четири годишни времиња

Збирка раскази од Елизабета Баковска, еКнига, на македонски.


thumb

Виолетов дожд

Збирка раскази од Стево Симски, еКнига, на македонски


thumb

Маяк

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на руски.


thumb

Les différences

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на француски.


thumb

Poet

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на англиски.


thumb

Balkan P.E.N. Literatures (2001)

Балкански П.Е.Н. литератури (2001), збирка, еКнига, на англиски.

Во избор на: Зоран Анчевски, Небиле Дирекчигил, Ферида Дураковиќ, Тахсин Јучел, Дениса Команеску, Ванеса Матајц, Михајло Пантиќ, Сретен Перовиќ, Сибила Петлевски, Алек Попов, Сакис Серефес 


thumb

Poesie di Cartagine

Поезија од Луан Старова, еКнига, на италијански.

Превод: М. Бјанкофјоре, В. Родригез.


thumb

Selected Poetry

Поезија од Богомил Ѓузел, еКнига, на англиски.


thumb

קימו

Поезија од Рој Чики Арад, еКнига, на хебрејски.


thumb

თანამედროვე ლიტველი პოეტები

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на грузиски.

Превод: Мери Шалвашвили.


thumb

Чија си

Драма од Сашко Насев, еКнига, на македонски.


thumb

Црнила

Драма од Коле Чашуле, еКнига, на македонски.


thumb

Црни играчки

Драма од Венко Андоновски, еКнига, на македонски.


thumb

Црна кула

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Циклус за светулките

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Фузија на верижни судири

Поезија од Дубравка Ѓуриќ, еКнига, на македонски.

Превод: Билјана Димовска.


thumb

Флорилегиј

Зборник од Роберт Алаѓозовски, еКнига, на македонски.


thumb

Уште еден ден

Поезија од Осман Бајмак, еКнига, на македонски.

Превод: Марија Леонтиќ.


thumb

Ќе те родам во себе

Поезија од Биба Исмаил, еКнига, на македонски.

Превод: Нејат Селман и Марија Леонтиќ.


thumb

Трагите на ветрот

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Трагачи

Раскази од Игор Мароевиќ, еКнига, на македонски.

Превод: Петар Волнаровски.


thumb

Тоа е тоа

Колумни од Слободан Мицковиќ, еКнига, на македонски.


thumb

Тарпани

Роман од Димитар Атанасов, еКнига, на бугарски.


thumb

Суд

Драма од Коле Чашуле, еКнига, на македонски.


thumb

Смртно писмо

Поезија од Сузана В. Спасовска, еКнига, на македонски.


thumb

Сликата на тетка Рашела

Расказ од Томислав Османли, еКнига, на македонски.


thumb

Скаменетиот Орфеј

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Сенката на лилјакот

Роман од Крсте Чачански, еКнига, на македонски.


thumb

Сеење на смеата

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Светлината е посилна

Поезија од Бобан Богатиновски, еКнига, на македонски.


thumb

Родной язык (сборник стихотворений)

Поезија од Славе Ѓорѓо Димоски, еКнига, на руски.

Превод: Олга Панкина.


thumb

Рассказы

Раскази од Влада Урошевиќ, еКнига, на руски.


thumb

Распукната роза

Поезија од Луиџи Манци, еКнига, на македонски.

Превод: Марија Грација Цветковска.


thumb

Раскази

Раскази од Влада Урошевиќ, еКнига, на македонски.


thumb

Рано обраќање кон есента

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Рамноденица

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Раѓање на трагедијата

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

P

Драма од Јордан Плевнеш, еКнига, на македонски.


thumb

Светилник

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на македонски.


thumb

Различности

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на македонски.


thumb

Поет

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на македонски.


thumb

Песни од Картагина

Поезија од Луан Старова, еКнига, на македонски.


thumb

Пат за Парамарибо

Драма од Томислав Османли, еКнига, на македонски.


thumb

Откривање на пустината

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Одлазак свица

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на српски.

Превод и препев: Ристо Василевски и Влада Урошевиќ.


thumb

Одбрана поезија

Поезија од Богомил Ѓузел, еКнига, на македонски.


thumb

Одбрана поезиja

Поезија од Петре М. Андреевски, еКнига, на македонски.


thumb

Од светлината

Поезија од Елизабета Дракуловска, еКнига, на македонски.


thumb

Обраќање до предокот

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Нобел против Нобел

Поезија од Лидија Димковска, еКнига, на македонски.


thumb

Ништо без Трифолио

Драма од Русомир Богдановски, еКнига, на македонски.


thumb

Нирвана

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Неврзан разговор

Поезија од Тихомир Јанчовски, еКнига, на македонски.


thumb

Небесни места (избрани песни)

Поезија од Бранко Цветкоски, еКнига, на македонски.


thumb

Мојата лична амортизација

Поезија од Владимир Илиевски, еКнига, на македонски.


thumb

ММЕ Кој прв почна

Драма од Дејан Дуковски, еКнига, на македонски.


thumb

Мифопоэтика сотворения языка

Есеи од Скирмантас Валентас, еКнига, на руски.


thumb

Мајчин јазик (избрани песни)

Поезија од Славе Ѓорѓо Димоски, еКнига, на македонски.


thumb

Магли и квечерини

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Липа

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Летот на црвената птица

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Лепа Ангелина

Драма од Благоја Ристески - Платнар, еКнига, на македонски.


thumb

Компасот на сонот

Поезија од Влада Урошевиќ, еКнига, на македонски.


thumb

Кога одевме во Стамбол

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Камен гулаб

Поезија од Џек Галмиц, еКнига, на македонски.

Превод: Игор Исаковски.


thumb

Јас и Tom Waits

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Источна ноќ

Поезија од Бранко Цветкоски, еКнига, на македонски.


thumb

Истории на Иванка Иванова

Раскази од Елена Владова, еКнига, на бугарски.


thumb

Избрани стихотворения

Поезија од Георги Господинов, еКнига, на бугарски.


thumb

Избрани песни

Поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на македонски.

Избор, предговор и препев од словенечки: Лидија Димковска


thumb

Избрани песни

Поезија од Георги Господинов, еКнига, на македонски.

Превод: Никола Маџиров.


thumb

Избрани песни

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски.


thumb

Избрани песни

Поезија од Зоран Анчевски, еКнига, на македонски.


thumb

Избрани есеи

Есеи од Алеш Дебељак, еКнига, на македонски.

Избор и превод: Игор Исаковски.


thumb

Избрани есеи

Есеи од Јелена Лужина, еКнига, на македонски.


thumb

Избрана поезија

Поезија од Богомил Ѓузел, еКнига, на македонски.


thumb

Избрана поезија

Поезија од Славе Ѓорѓо Димоски, еКнига, на македонски.


thumb

Заминување на светулката

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Залез на идолите

Есеј од Алеш Дебељак, еКнига, на македонски.

Од хрватскиот превод на Б. Чегец,  превел Игор Исаковски.


thumb

Заклучени во градот

Поезија од Никола Маџиров, еКнига, на македонски.


thumb

Жито: Одбрана поезија

Поезија од Рони Сомек, еКнига, на македонски.

Превод од англиски: Игор Исаковски.


thumb

Житие на нашата љубов

Поезија од Елизабета Баковска, еКнига, на македонски.


thumb

Дождови

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Добродошли у Дијализијум

Раскази од Давид Шаламун, еКнига, на српски.

Превод од германски: Вирџинија Паску.


thumb

Добредојде во Дијализија

Раскази од Давид Шаламун, еКнига, на македонски.

Превод од германски: Слободанка Поповска.


thumb

Дива мисла

Поезија од Катица Ќулавкова, еКнига, на македонски.


thumb

Двајца во Еден

Драма од Томислав Османли, еКнига, на македонски.


thumb

Гранд Хотел

Раскази од Душан Гојков, еКнига, на македонски.

Превод од српски: Игор Исаковски.


thumb

Горниот град

Поезија од Наташа Бунтеска, еКнига, на македонски.


thumb

Времето на светулката

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Времето на козите

Роман од Луан Старова, еКнига, на македонски.


thumb

Враќање на изгонетиот

Поезија од Питер Лиота, еКнига, на македонски.

Превод: Богомил Ѓузел.


thumb

Вител

Драма од Коле Чашуле, еКнига, на македонски.


thumb

Вазна од порцелан

Драма од Југослав Петровски, еКнига, на македонски.


thumb

Вавилон и други песни

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Буре барут

Драма од Дејан Дуковски, еКнига, на македонски.


thumb

Блесок - избор: Морфеј.02

Избрана поезија, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Блесок - избор: Морфеј.01

Избрана поезија, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Блесок - избор: Ернест

Избрана проза, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Блесок - избор: Еа.02

Избрани есеи, уредник: Ана Димишковска - Трајаноска, еКнига, на македонски.


thumb

Блесок - избор: Еа.01

Избрани есеи, уредник: Роберт Алаѓозовски, еКнига, на македонски.


thumb

Балада за времето

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Апокалипса

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на македонски.


thumb

альба альбарутэніка

Поезија од Андреј Хаданович, еКнига, на белоруски.


thumb

альба альбарутеніка

Поезија од Андреј Хаданович, еКнига, на украински.


thumb

Акваманила

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на руски.


thumb

Zrównanie dnia z nocą

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на полски.


thumb

Żółte światło

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на полски.


thumb

Zapach herbaty

Поезија од Примож Чучник, еКнига, на полски.


thumb

Het zand dat eeuwen bedekte en andere verhalen

Раскази од Френк Роџер, еКнига, на холандски.


thumb

Yaratacağim seni içimde

Поезија од Биба Исмаил, еКнига, на турски.


thumb

WTF Started all this?

Драма од Дејан Дуковски, еКнига, на англиски.

Превод: Кит Алеандри и Огнен Чемерски.


thumb

Woman speaks

Поезија од Јуриј Худолин, еКнига, на англиски.

Превод: Андреј Е. Скубиц.


thumb

Willkommen im Dialysium

Раскази од Давид Шаламун, еКнига, на германски.


thumb

Wiersze wybrane

Поезија од Адам Видеман, еКнига, на полски.


thumb

Who do you belong to

Драма од Сашко Насев, еКнига, на англиски.

Превод: Тања Диневска.


thumb

Whirlpool

Драма од Коле Чашуле, еКнига, на англиски.

Превод: Илија Чашуле.


thumb

Wheat: Selected Poetry

Одбрана поезија од Рони Сомек, еКнига, на англиски.


thumb

What Books Smell Like

Поезија од Павле Горановиќ, еКнига, на англиски.


thumb

Welcome to Dialysium

Раскази од Давид Шаламун, еКнига, на англиски.


thumb

Vonj po čaju

Поезија од Примож Чучник, еКнига, на словенечки.


thumb

Uvjerljiv vrt

Поезија од Евелина Рудан, еКнига, на хрватски.


thumb

The Upper City

Поезија од Наташа Бунтеска, еКнига, на англиски.

Превод: Моника Ташковска.


thumb

Two in Eden

Драма од Томислав Османли, еКнига, на англиски.

Превод: Димитар Т. Османли.


thumb

Twilight of the Idols

Есеј од Алеш Дебељак, еКнига, на англиски.

Превод: Мајкл Бигинс.


thumb

Tropical Shade

Проза од Атаиде Тартари, еКнига, на англиски.


thumb

Trip to Paramaribo

Драма од Томислав Османли, еКнига, на англиски.

Превод: Ирена Таневска.


thumb

La trilogie Elyséenne

Поезија од Зоран Богнар, еКнига, на француски.

Превод: Мирел Робин и Борис Лазиќ.


thumb

Trial

Драма од Коле Чашуле, еКнига, на англиски.

Превод: Илија Чашуле
Дополнителен превод и лектура: Елизабета Баковска.


thumb

Tragači

Раскази од Игор Мароевиќ, еКнига, на српски.


thumb

Torre negra

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на шпански.

Превод: Клеопатра Филипова.


thumb

To write?

Раскази од Срѓан Папиќ, еКнига, на англиски.

Превод: Марија Паниќ; Тања Славниќ; Јелена Николиќ; Немања Влачо; Милан Добричиќ.


thumb

Tarpani

Роман од Димитар Атанасов, еКнига, на англиски.

Превод: Марк Кол.


thumb

Taal long van de zinnen

Поезија од Бруно Веинхалс, еКнига, на холандски.

Превод: Дан Картенс.


thumb

Sumrak idola

Есеј од Алеш Дебељак, еКнига, на хрватски.

Превод: Бранко Чегец.


thumb

Srna u zubozamci

Поезија од Бланка Супан, еКнига, на хрватски.


thumb

Srce tame

Поезија од Ферида Дураковиќ, еКнига, на босански.


thumb

Sprache Lunge der Sätze

Поезија од Бруно Веинхалс, еКнига, на германски.


thumb

Somrak idolov

Есеи од Алеш Дебељак, еКнига, на словенечки.


thumb

Slika tete Rašele

Расказ од Томислав Османли, еКнига, на српски.

Превод: Љупчо Сиљановски.


thumb

Šiuolaikiniai Lietuvos poetai

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на литвански.


thumb

Si c'etait un spectacle...

Драма од Алмир Имширевиќ, еКнига, на француски.

Превод: Мирел Робин.


thumb

Blesok - selection: Morpheus.02

Избрана поезија, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на англиски.


thumb

Blesok - selection: Morpheus.01

Избрана поезија, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на англиски.


thumb

Blesok - selection: Ernest

Избрана проза, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на англиски.


thumb

Blesok - selection: Ea.02

Избрани есеи, уредник: Ана Димишковска - Трајаноска, еКнига, на англиски.


thumb

Selected Poetry

Поезија од Славе Ѓорѓо Димоски, еКнига, на англиски.


thumb

Selected Poems

Поезија од Зоран Анчевски, еКнига, на англиски.


thumb

Heavenly Places (selected poems)

Поезија од Бранко Цветкоски, еКнига, на англиски.


thumb

Nobel vs. Nobel

Поезија од Лидија Димковска, еКнига, на англиски.

Превод: Љубица Арсовска и Маргарет Рид.


thumb

Selected Poems

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на англиски.

Превод: Зоран Анчевски.


thumb

Selected Essays

Избрани есеи од Алеш Дебељак, еКнига, на англиски.

Превод: Игор Исаковски.


thumb

Selected essays

Есеи од Јелена Лужина, еКнига, на англиски.


thumb

Sejanje smeha

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на српски.


thumb

Sandglass

Раскази од Игор Исаковски, еКнига, на англиски.

Превод: Ричард Гофрен.


thumb

The Sand that Covered Ages and Other Stories

Раскази од Френк Роџер, еКнига, на англиски.


thumb

Sade apokalipszise

Есеи од Јовица Аќин, еКнига, на унгарски.

Превод: Викториjа Радич.


thumb

Rosa corrosa

Поезија од Луиџи Манци, еКнига, на италијански.


thumb

Rockdove

Поезија од Џек Галмиц, еКнига, на англиски.


thumb

R

Драма од Јордан Плевнеш, еКнига, на англиски.

Превод: Соња Клима и Кевин Бојл.


thumb

Prvi sneg

Роман од Снежана Букал, еКнига, на српски.


thumb

Protoklepsidra

Поезија од Зоран Богнар, еКнига, на српски.


thumb

Protoclepsydra

Поезија од Зоран Богнар, еКнига, на англиски.

Превод: Дејан Марковиќ.


thumb

Powder Keg

Драма од Дејан Дуковски, еКнига, на англиски.

Превод: Филип Филиповиќ.


thumb

Porcelain Vase

Драма од Југослав Петровски, еКнига, на англиски.

Превод: Георг Роман и Југослав Петровски.


thumb

Poèmes de Carthage

Поезија од Луан Старова, еКнига, на француски.

Превод: Харита Вибрандс.


thumb

Poèmes choisis

Поезија од Богомил Ѓузел, еКнига, на француски.


thumb

Poèmes choisis

Поезија од Петре М. Андреевски, еКнига, на француски.

Превод: Мира Сепинсик и Андре Дум.


thumb

Стажирајќи за светец

36 љубовни песни (1995-2001) од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Длабоко во дупката

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Експлозии, трудна месечина, ерупции...

Раскази од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Црно сонце

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Писма

Роман од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Заробеници на денот

Есеи од Елизабета Шелева, еКнига, на македонски.


thumb

Кич митологии

Колумни од Венко Андоновски, еКнига, на македонски.


thumb

Куќата на Мазарена

Роман од Слободан Мицковиќ, еКнига, на македонски.

награда „Роман на годината“ 2000, Утрински весник  


thumb

Зимска шапка

Збирка раскази од Стево Симски, еКнига, на македонски.

(сите раскази се наградени и/или откупени на разни конкурси за кус расказ во Република Македонија.)  


thumb

Winter Hat

Збирка раскази од Стево Симски, еКнига, на англиски.

Превод: Елизабета Баковска.

(сите раскази се наградени и/или откупени на разни конкурси за кус расказ во Република Македонија.)  


thumb

Песочен часовник

Раскази од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Катица Ќулавкова (ур.): Царски рез - македонски раскази

Антологија на македонскиот кус расказ, уредила Катица Ќулавкова. еКнига, на македонски.


thumb

– Небо

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

– Sky

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на англиски.


thumb

Одбрана поезија

Поезија од Лидија Димковска, еКнига, на македонски.


thumb

Selected Poetry

Поезија од Лидија Димковска, еКнига, на англиски.


thumb

שירים מבחר .הטיח

Поезија од Рони Сомек, еКнига, на хебрејски.


thumb

Piccola colazione

Поезија од Паоло Руфили, еКнига, на италијански.


thumb

Pasaulė tampa atnaujinta

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на литвански.


thumb

Parole che bruciano

Поезија од Бране Мозетич, еКнига, на италијански.


thumb

País de mediodía

Поезија од Бруно Веинхалс, еКнига, на галициски.

Превод од германски: Урсула Ханц де Лоренцо.


thumb

Otroci orgazma

Поезија од Дарја Коцјанчич, еКнига, на словенечки.


thumb

Oslovovanie predka

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на словачки.

Избор, превод и поговор: Франтишек Липка.


thumb

Of the Light

Поезија од Елизабета Дракуловска, еКнига, на англиски.

Превод: Елизабета Баковска.


thumb

Odkrivanje puščave

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на словенечки.

Избор: Александар Спасов.
Превод: Иван Минати.


thumb

Nuit d'est

Поезија од Бранко Цветкоски, еКнига, на француски.

Превод: Наташа Ѓондева.


thumb

Nothing without Trifolio

Драма од Русомир Богдановски, еКнига, на англиски.

Превод: Алан Мекконел Даф.


thumb

Nirvana

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на романски.

Избор и превод: Каролина Илика.


thumb

Naissance de la tragédie

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на француски.

Превод од македонски: Мира Сепинсик и Андре Дум.


thumb

My Personal Amortization

Поезија од Владимир Илиевски, еКнига, на англиски.

Превод: Александра Илиевска.


thumb

Le monde remis à neuf

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на француски.

Превод од литвански: Жасмин Жак.


thumb

Moja gola usta

Поезија од Силвестар Врљиќ, еКнига, на хрватски.


thumb

Mluví žena

Поезија од Јуриј Худолин, еКнига, на чешки.

Превод: Хана Хмеликова.


thumb

Mittagsland

Поезија од Бруно Веинхалс, еКнига, на германски.


thumb

Mister Today

Поезија од Изток Осојник, еКнига, на англиски.

Превод: Ана Јелникар.


thumb

Miasto i dziecko

Поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на полски.

Превод: Катарина Шаламун-Беджедска.


thumb

La mia bocca nuda

Поезија од Силвестар Врљиќ, еКнига, на италијански.

Превод: Маријана Шутиќ.


thumb

Mesto in otrok

Поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на словенечки.


thumb

Lysmaskens tid

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на шведски.

Избор и превод: Јон Милош.


thumb

Luciérnagas

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на шпански.

Превод од македонски: Клеопатра Филипова.


thumb

Locked in the City

Поезија од Никола Маџиров, еКнига, на англиски.

Превод: Македонка Божиновска. 
Уредила: Елизабета Баковска.


thumb

Lipà

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на романски.

Превод: Дина Кувата.


thumb

Like it or not

Поезија од Паоло Руфили, еКнига, на англиски.

Превод: Рут Фелдман и Џејмс Локлин.


thumb

The Light is More Powerful

Поезија од Бобан Богатиновски, еКнига, на англиски.

Превод: Јанка Арсовска.


thumb

Lepa Angelina

Драма од Благоја Ристески - Платнар, еКнига, на англиски.

Превод: Драги Михајловски и Ричард Гофрен.


thumb

Låst inde i byen

Поезија од Никола Маџиров, еКнига, на дански.

Превод: Дит Стеинсбел.


thumb

L'ombre de la chauve - souris

Роман од Крсте Чачански, еКнига, на француски.

Превод од македонски: Изабел Матоска.


thumb

Kupolenebo

Поезија од Иван Шамија, еКнига, на хрватски.


thumb

Körper verschwimmen

Поезија од Бруно Веинхалс, еКнига, на германски.


thumb

Koha e dhive

Роман од Луан Старова, еКнига, на албански.


thumb

Kimo

Поезија од Рој Чики Арад, еКнига, на англиски.

Превод од хебрејски: Дори Трупин.


thumb

Een keuze uit de gedichten

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на холандски.


thumb

Kaupunki ja lapsi

Поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на фински.

Превод: Кари Клемела.


thumb

Kalbos sukūrimo mitopoetika

Есеи од Скирмантас Валентас, еКнига, на литвански.


thumb

Kako mirišu knjige

Поезија од Павле Горановиќ, еКнига, на српски.


thumb

Kad bi ovo bila predstava...

Драма од Алмир Имширевиќ, еКнига, на хрватски.


thumb

Jadran teče

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на хрватски.

Превод: Мирјана Брачко.


thumb

Izbrane pesmi

Поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на словенечки.


thumb

Izbrane pesmi

Поезија од Адам Видеман, еКнига, на словенечки.


thumb

İstanbul'a Gittiğimiz Zaman

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на турски.

Предговор, избор и превод: Суат Енгулу.


thumb

I am a doe in a tooth trap

Поезија од Бланка Супан, еКнига, на англиски.

Превод: Јосипа Супан.


thumb

I & Tom Waits

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на англиски.

Лектура: Елизабета Баковска.


thumb

Hopelessly Caged

Поезија од Тихомир Јанчовски, еКнига, на англиски.

Превод: Дијана Обрадовиќ.


thumb

Des histoires d'Ivanka Ivanova

Раскази од Елена Владова, еКнига, на француски.


thumb

Heart of Darkness

Поезија од Ферида Дураковиќ, еКнига, на англиски.

Превод: Амела Симиќ и авторката.


thumb

Harms danes

Книжевни анегдоти од литературниот живот на Генерацијата писатели родени Околу Шеесеттите (ГОШ), од Горан Глувиќ, еКнига, на словенечки.


thumb

Harms danas

Книжевни анегдоти од литературниот живот на Генерацијата писатели родени Околу Шеесеттите (ГОШ), од Горан Глувиќ, еКнига, на хрватски.

Превод: Роберт Млинарец.


thumb

Haiku

Поезија од Аленка Зорман, еКнига, на француски.


thumb

Haiku

Поезија од Аленка Зорман, еКнига, на англиски.


thumb

Haiku

Поезија од Аленка Зорман, еКнига, на словенечки.


thumb

Bir Gün Daha

Поезија од Осман Бајмак, еКнига, на турски.


thumb

Grand Hotel

Раскази од Душан Гојков, еКнига, на српски.


thumb

Govori ženska

Поезија од Јуриј Худолин, еКнига, на словенечки.


thumb

Gospod Danes

Поезија од Изток Осојник, еКнига, на словенечки.


thumb

Geltonas žiburys

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на литвански.


thumb

Fuzija lančanih sudara

Поезија од Дубравка Ѓуриќ, еКнига, на српски.


thumb

Fotografia Ciotki Racheli

Расказ од Томислав Османли, еКнига, на полски.

Превод: Дорота Холовња и Здислав Дудак.


thumb

Footprints of the Wind

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на англиски.

Препев од македонски: Евалд Осерс.


thumb

Fluturimi i shpendit të kuq

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на албански.

Превод: Али Алиу, Фатос Арапи, Илинден Спасе.


thumb

Florilegium

Зборник од Роберт Алаѓозовски, еКнига, на англиски.

Превод: Петар Волнаровски.


thumb

Film

Поезија од Лукас Сопа и Мехмед Бегиќ, еКнига, на германски.


thumb

Film

Поезија од Лукас Сопа и Мехмед Бегиќ, еКнига, на полски.


thumb

The Exile's Return

Поезија од Питер Лиота, еКнига, на англиски.


thumb

Esők

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на унгарски.


thumb

Erbe e laghi

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на италијански.


thumb

Erasmus in Stepanakert

Поезија од Дејвид Винвуд, еКнига, на англиски.

Авторски избор.


thumb

Erasmus in Stepanakert

Поезија од Хенк ван Керквијк, еКнига, на холандски.

Авторски избор.


thumb

Elizejska trilogija

Поезија од Зоран Богнар, еКнига, на српски.


thumb

Dvoje u Edenu

Драма од Томислав Османли, еКнига, на српски.

Превод: авторот.


thumb

O Doutor Suastica

Проза од Атаиде Тартари, еКнига, на португалски.


thumb

Dorinţe

Поезија од Катица Ќулавкова, еКнига, на романски.

Едитор: Думитру М. Јон. 
Превод: Думитру М. Јон and Каролина Илика.


thumb

Doi în Eden

Драма од Томислав Османли, еКнига, на романски.

Превод од македонски: Рамона Раковица и Андреа Санду.


thumb

Dobrodošli v Dializiju

Раскази од Давид Шаламун, еКнига, на словенечки.

Превод:Божидар Пахор и Лучка Уршич.


thumb

Den Forstenede Orfeus

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на дански.

Препев: Јен Сабле и Ингер Крестенсен.


thumb

Death Letter

Поезија од Сузана В. Спасовска, еКнига, на англиски.

Препев: Петар Волнаровски. 
Лектура: Елизабета Баковска.


thumb

Darkness

Драма од Коле Чашуле, еКнига, на англиски.

Превод: Илија Чашуле.


thumb

Dark Dolls

Драма од Венко Андоновски, еКнига, на англиски.

Превод: Зоран Анчевски и Ричард Гофрен.


thumb

Cupolecielo

Поезија од Иван Шамија, еКнига, на италијански.

Превод: Антонија Филипети.


thumb

Corpos desvanecem-se

Поезија од Бруно Веинхалс, еКнига, на португалски.

Превод: Лореано Силвеира, Мариа Тереса Дијас Фуртадо и други.


thumb

А Convincing Garden

Поезија од Евелина Рудан, еКнига, на англиски.

Препев: Хана Банак.


thumb

Le compas du rêve

Поезија од Влада Урошевиќ, еКнига, на француски.


thumb

The City & the Child

Поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на англиски.

Превод: Кристофер Мерил и авторот.


thumb

Children of Orgasm

Поезија од Дарја Коцјанчич, еКнига, на англиски.

Превод: Алан Мекконел Даф и Наташа Мекдауел Хацин.


thumb

Charms heute

Книжевни анегдоти од литературниот живот на Генерацијата писатели родени Околу Шеесеттите (ГОШ), од Горан Глувиќ, еКнига, на германски.

Превод: Лиза Зингер.


thumb

Časný rozhovor s podzimem

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на чешки.

Избор, препев и поговор: Злата Куфнерова.


thumb

Blesok - selection: Ea.01

Избрани есеи, уредил Роберт Алаѓозовски, еКнига, на англиски.


thumb

Biography of Our Love

Поезија од Елизабета Баковска, еКнига, на англиски.


thumb

Besede, ki žgejo

Поезија од Бране Мозетич, еКнига, на словенечки.


thumb

Barbara in barbar

Поезија од Јосип Ости, еКнига, на словенечки.

Препев: Јуре Потокар.


thumb

Barbara i barbar

Поезија од Јосип Ости, еКнига, на босански.


thumb

Barbara e il barbaro

Поезија од Јосип Ости, еКнига, на италијански.

Препев: Јолка Милич.


thumb

Barbara a barbar

Поезија од Јосип Ости, еКнига, на чешки.

Препев: Душан Карпатски.


thumb

Balladen om tida

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на норвешки.

Избор и препев: Јостаин Сабеа.


thumb

Bajo llave en la ciudad

Поезија од Никола Маџиров, еКнига, на шпански.

Редакција: Антонио Порпета.
Препев од македонски: Виолета Јагев.


thumb

Babele e altri sogni

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на италијански.

Избор и препев: Гаетано Лонго.


thumb

Avondlicht

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на холандски.


thumb

Aunt Rachel’s Photograph

Расказ од Томислав Османли, еКнига, на англиски.

Превод од македонски: Димитар Т. Османли.


thumb

Asparagus, asparagus

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на англиски.


thumb

Asparagus, asparagus

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на португалски. 

Препев: Ариј Пос.


thumb

Apokalipsa Sad

Есеи од Јовица Аќин, еКнига, на српски.


thumb

Apocalypse

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на англиски. 

Препев: Елизабета Баковска.


thumb

Akvamanilė

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на литвански.


thumb

Adrija rėja

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на литвански.


thumb

Abendlicht

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на германски.


thumb

13 български поети

Избор и белешки: Бранко Цветкоски, еКнига, на бугарски.


thumb

13 бугарски поети

Избор, препев и белешки: Бранко Цветкоски, еКнига, на македонски.


thumb

13 Bulgarian Poets

Избор и белешки: Бранко Цветкоски, еКнига, на англиски.


thumb

Zoran Ančevski (ed.): Anthology of Macedonian P.E.N. Poets

Антологија на македонските ПЕН поети, уредил Зоран Анчевски. еКнига, на англиски.


thumb

Katica Kulavkova (ed.): Caesarean Cut: Macedonian Short Stories

Антологија на македонскиот кус расказ, уредила Катица Ќулавкова. еКнига, на англиски.


thumb

Selected Poems

Избрана поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, на англиски. еКнига.


thumb

Избрани песни

Избрана поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, на македонски. еКнига.


thumb

Pisati?

Раскази од Срѓан Папиќ, на српски. еКнига.


Поезија Проза Есеи Драми Колумни Зборници Бесплатни

Содржини

кон врвот

© Блесок 1996-2014. Сите права се задржани.