Блесок еКниги: Проза
New Page 1
Блесок еКниги, од 1996


Почетна
Сите еКниги
еСписание
Контакт
Блесок книжарница
 

Проза

Поезија Проза Есеи Драми Колумни Зборници Бесплатни


thumb

Јас и Лин, отпосле

Роман од Ана Стојаноска, еКнига, на македонски.


thumb

Девојчето кое ги прескокна небесата

Роман од Зоран Понграшиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Калина Буневска Исаковска. 


thumb

Ова е најстрашниот ден во мојот живот

Роман од Јасминка Петровиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од српски: Калина Буневска Исаковска. 


thumb

Империја

Роман од Кристијан Крахт, еКнига, на македонски. 

Превод од германски: Елизабета Линднер. 


thumb

Улогата на моето семејство во светската револуција

Роман од Бора Ќосиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од српски: Елизабета Баковска. 


thumb

Replay

Роман од Бенјамин Штајн, еКнига, на македонски. 

Превод од германски: Елизабета Линднер. 


thumb

Главата на големата риба

Роман од Огњен Свиличиќ, еКнига, на македонски.  

Превод од хрватски: Калина Буневска Исаковска. 


thumb

Животинско царство

Роман од Давид Албахари, еКнига, на македонски. 

Превод од српски: Елизабета Баковска. 


thumb

Без збогум на сето тоа

Раскази од Снежана Букал, еКнига, на македонски.


thumb

Вчера

Роман од Агота Кристоф, еКнига, на македонски. 

Превод од француски: Катица Гароска Ацевска.


thumb

Кажувај ми за неа

Роман од Ренато Баретиќ, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Елизабета Баковска.


thumb

Мојот маж

Раскази од Румена Бужаровска, еКнига, на македонски.


thumb

Посинок

Роман од Јуриј Худолин, еКнига, на македонски. 

Превод од словенечки: Игор Исаковски. 


thumb

Љубовта за време на Детето од Малштет

Раскази од Клеменс Ј. Зец, еКнига, на македонски.  

Превод од германски: Елизабета Линднер. 

внимание!!!
книгава содржи: експлицитни сцени, насилство, некрофилија, инцест, секс, мастурбација, s&m, bondage, piss...
книгава не е препорачлива за малолетни читатели. ниту за малодушни. ниту за пуританци.
конзервативци може да ја читаат, ама скришно.
предупредени сте.


thumb

Горе на ридот при помрачување на сонцето

Роман од Ѓерѓ Конрад, еКнига, на македонски. 

Превод од унгарски: Анамарија Цинеге-Панзова и Златко Панзов. 


thumb

Годината на смртта на Рикардо Реиш

Роман од Жозе Сарамаго, еКнига, на македонски. 

Превод од португалски: Наташа Сарџоска. 


thumb

Да даде Господ мајка да те роди

Роман од Ведрана Рудан, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски.


thumb

Бонавија

Роман од Драган Великиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од српски: Јелена Лужина. 


thumb

Песочен часовник

Роман од Данило Киш, еКнига, на македонски.  

Превод од српски: Катица Гароска Ацевска. 


thumb

Грејс, Тамар и Ласло убавиот

Раскази од Дебора Кеј Дејвис, еКнига, на македонски. 

Превод од англиски: Елизабета Баковска. 

Добитник на наградата „Книга на годината на Велс“ (2009)thumb

Книга за Уна

Роман од Фарук Шехиќ, еКнига, на македонски.  

Превод од босански: Игор Исаковски. 

Награда Меша Селимовиќ (2011) 
Награда за литература на ЕУ (2103)
 


thumb

За змејот кој пуканки лапкал и една лажна принцеза засакал

Роман од Ана Ѓокиќ. Илустрации Маријана Јелиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Калина Буневска Исаковска. 


thumb

Вратот на жирафата

Роман од Јудит Шалански, еКнига, на македонски.  

Превод од германски: Елизабета Линднер. 


thumb

Поубав крај

Роман од Беким Сејрановиќ, еКнига, на македонски.  

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 


thumb

Тајната на детето Иво

Роман од Снежана Букал, еКнига, на македонски. 

Превод од српски: Калина Буневска Исаковска. 


thumb

Доколку е тоа среќа

Љубовни приказни од четири децении, од Адолф Мушг, еКнига, на македонски. 

Превод од германски: Елизабета Линднер.


thumb

Шумски дух

Роман од Горан Самарџиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од босански: Катица Гароска Ацевска. 

– Награда на Друштвото на писатели на БиХ, Книга на годината
– Финалист за наградата на Јутарњи лист
– Финалист за наградата Меша Селимовиќ 

„Шумски дух“ е хроника за раснење врз тврдиот белградски бетон и за созревање во врелината на сараевската опсада.


thumb

Белиот кловн

Роман од Дамир Милош, еКнига, на македонски.  

Превод од хрватски: Калина Буневска Исаковска. 

Прочитајте ја книгата и поздравете го детето во себе. Потсетете се како се гледа со затворени очи, како се пронаоѓаат боите во она што е сиво.


thumb

Под притисок

Збирка раскази од Фарук Шехиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од босански: Игор Исаковски. 

Раскази брутално искрени, без никаква помисла за политичка коректност.


thumb

Платно

Роман од Бенјамин Штајн, еКнига, на македонски.  

Превод од германски: Елизабета Линднер. 

Романот на особен начин се занимава со човековиот идентитет, со помнењето и потеклото; притоа нуди особено опширни информации за еврејската религија, мистика и култура, како и за религиозното секојдневие на Евреите.


thumb

Под притисок

Панорама на современиот босанско-херцеговски расказ. Приредил Драгослав Дедовиќ, еКнига, на македонски.  

Превод од босански: Катица Гароска Ацевска. 

43 раскази од исто толку автори


thumb

Рио Бар

Роман од Ивана Сајко, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски 

Циничен гест против „модерниот, имашлив и калоричен“ менталитет. И сето тоа со бучен коментар.


thumb

Кога ќе умрам да се смеам

Збирка раскази од Фадила Нура Хавер, еКнига, на македонски. 

Превод од босански: Катица Гароска Ацевска 

Годишна награда на издавачката куќа „Зоро“ за најдобра книга необјавени раскази за 2003/4 година. 

Таа раскажува со јазик што многу ретко се среќава во современата проза. Во нејзиното пишување има нешто што потсетува на Достоевски…


thumb

Сечење шума

Роман од Томас Бернхард, еКнига, на македонски. 

Превод од германски: Елизабета Линднер. 

Делата на Бернхард се бунтовност наспрема светот што го опкружува, а со самото тоа и наспрема светот воопшто, протест против човечкото битие, против сè и против сите.


thumb

Хотел Гранд

Роман од Ренато Баретиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски 

„Хотел Гранд“ е делумно потресен роман за растењето и за семејството, делумно лута сатира, делумно напната приказна во која под кујнска крпа се кријат пиштоли, но истовремено и интелигентна, забавна студија за пишувањето, за статусот на фикцијата и виртуалитетите.


thumb

Адам и Евелин

Роман од Инго Шулце, еКнига, на македонски.  

Превод од германски: Елизабета Линднер 

Доцно лето 1989 година, одмор на Балатон – одненадеж Унгарија ја отвора границата, а забранетиот Запад со сите свои примамливости е на дофат. Во оваа ситуација Инго Шулце го открива митот за Адам и Ева.


thumb

Мобилен

Збирка раскази од Инго Шулце, еКнига, на македонски. 

Превод од германски: Елизабета Линднер

Награда на саемот на книгата во Лајпциг (2007) 

Инго Шулце во „Мобилен“ го внесува фантастичното во реалноста и заведува со големата уметност на хуморот и на префинетата самоиронија. Човек, задоволно, на сè му верува и се вџашува.


thumb

Да се насмее пес

Збирка раскази од Оља Савичевиќ Иванчевиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски

Шарена и храбра книга од смела и инвентивна авторка.


thumb

Елен, Полската Глувчица и тајната

Роман од Марија Френсборг. Илустрации од Томас Нилсон, еКнига, на македонски. 

Превод од шведски: Родна Русковска. 


thumb

Големото финале во измамничкиот занает

Роман од Херштин Екман, еКнига, на македонски. 

Превод од шведски: Родна Русковска. 


thumb

Стари мајстори (комедија)

Роман од Томас Бернхард, еКнига, на македонски. 

Превод од германски: Елизабета Линднер. 

„Како и „Сечење шума“ (Блесок, 2011) така и „Стари мајстори“ на Томас Бернхард изобилува со критика кон општеството, државата, власта и уметноста општо, а особено (како што навестува и самиот наслов) сликарската уметност која може да се види во Уметничко-историскиот музеј во Виена.“


thumb

Ерусалим

Роман од Гонсало М. Тавареш, еКнига, на македонски. 

Превод од португалски: Наташа Сарџоска. 


thumb

Бојата на песот што бега

Роман од Ричард Гвин, еКнига, на македонски.


thumb

Светлината гори дупка во денот

Роман од Вилхелм Генацино, еКнига, на македонски. 

Превод од германски: Елизабета Линднер.


thumb

Имагинарни случки од букурешките улици

Роман од Константин Абалуца, еКнига, на македонски. 

Превод од романски: Лидија Димковска.


thumb

Првиот снег

Роман од Снежана Букал, еКнига, на македонски.

Превод од српски: Катица Гароска Ацевска.thumb

Мој дел среќа

Роман од Луис Дејвис, еКнига, на македонски.

Превод: Катица Гароска Ацевска.


thumb

Чевли за доделување Оскар

Збирка раскази од Мелина Камериќ, еКнига, на македонски.

Превод од босански: Игор Исаковски.


thumb

Stepchild

Роман од Јуриј Худолин, еКнига, на англиски.


thumb

Pastorek

Роман од Јуриј Худолин, еКнига, на словенечки.


thumb

Дваесет и првиот

Роман од Томислав Османли, еКнига, на македонски.

Награда „Роман на годината“, „Утрински весник“, 2009;
Македонски кандидат за наградата “Балканика“, 2010. 


thumb

Заминување и враќање

Роман од Ѓерѓ Конрад, еКнига, на македонски.

Превод од унгарски: Анамарија Цинеге-Панзова и Златко Панзов.

Фотографија на корицата: Марјан Стојковски


thumb

Хроника на немирниот сон

Избрани раскази од Роберт Млинарец, еКнига, на македонски. 

Избор и превод од хрватски: Игор Исаковски.


thumb

Ни беше толку убаво! (Табу II)

Роман од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Игор Исаковски.

Пишуван како биографски роман и семејна сага, романот „Ни беше толку убаво!“ раскажува за психоаналитичарот чиј живот е всушност психограм на дваесеттиот век.


thumb

Спиј пред вечерта

Роман од Магдалена Бол, еКнига, на македонски.

Превод од англиски: Елизабета Баковска.

Како што Маријана се бори со своите демони, а нам ни запира здивот додека ѝ се ближи осумнаесеттиот роденден, „Спиј пред вечерта“ на Магдалена Бол ни покажува дека за да се најдеме себеси, понекогаш прво мораме да се изгубиме.


thumb

Волшебни врски

Раскази од Оуен Мартел, еКнига, на македонски.

Превод од англиски: Игор Исаковски.

Дополнителни содржини:
– 42 фотографии од Симон Профит

„Волшебни врски“ е исклучителна збирка раскази чиј автор се одделува од своите современици по искрената посветеност.


thumb

Патагонија

Роман од Душан Митана, еКнига, на македонски.

Превод од словачки: Звонко Танески.

Кратките, едноставни и пред сè ефективни реченици не ви дозволуваат да ја оставите книгата, туку ве тераат да продолжите и со враќање кон веќе прочитаните страници.


thumb

Куќичка

Роман од Оливера Николова, еКнига, на македонски.

Лесниот зафат во опишувањето на општествените појави го засилува наративниот тек на романот, фрлајќи поголема светлина врз интимниот живот на ликовите.


thumb

Гец и Маер

Роман од Давид Албахари, еКнига, на македонски.

Превод од српски: Елизабета Линднер.

Албахари раскажува силна историска сага, не заборавајќи дека историјата не може да се раскаже без голем сомнеж…


thumb

Разузданост

Роман од Јуриј Худолин, еКнига, на македонски.

Превод од словенечки: Игор Исаковски.

Не е препорачливо за пуританци, лечени зависници и срцеви болни. А ни за малолетници.


thumb

Град во огледало

Роман од Мирко Ковач, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Катица Гароска Ацевска.

Награди:
„Владимир Назор“, „Аугуст Шеноа“ и „Киклоп“ во Хрватска, „13 јули“ во Црна Гора и „Меша Селимовиќ“ во Босна и Херцеговина. 


thumb

Сон за љубовта и смртта

Роман од Филип Давид, еКнига, на македонски.

Превод од српски: Катица Гароска Ацевска.

Магиската сила на речениците на Давид, во исто време едноставни и натопени со ерудиција, со многу симболика говорат за најголемите прашања: за постоењето на човекот, за љубовта, за смртта.


thumb

Време на лаги (Табу I)

Роман од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Игор Исаковски.

Годишна награда „Т-Портал“, Хрватска, 2010

Трилогијата „Табу“ им е посветена на храбрите, кои не прифаќаат да живеат во време на лаги; на луѓето кои не се плашат од слободата.


thumb

Мојот Антонио Диаволо

Роман од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Игор Исаковски.

Потресна романескна фатаморгана која ги брише границите помеѓу она за кое сме свесни и она кое не можеме да го контролираме.


thumb

Осмица

Збирка раскази од Румена Бужаровска, еКнига, на македонски.

Бужаровска умее мошне суптилно да ја испровоцира читателската свест, да поттикне на размислување и на критичко соочување со денешниот бизарен свет.


thumb

Пливање во прашина

Роман од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.

Награда „Прозни мајстори“, 2006

Романот на Исаковски е доказ не само за сублимираните искуства кои човечкото суштество или го кршат или го препородуваат, туку и за моќта на авторот тоа свое животно искуство да го претвори во романескен подвиг.


thumb

Четворица Ирци

– Современи ирски раскази –
Михaл О’Конили, Падрик Бранах, Дaра О’Конejла, Алан Титли, еКнига, на македонски 

Превод од англиски: Калина Јанева

Јазичните игри со зборови не се резервирани само за ирските автори кои пишуваат на англиски туку се дел од келтската традиција која отсекогаш била полна со богати фрази и алитерации.


thumb

Раковиот напоредник

Роман од Хенри Милер, еКнига, на македонски. 

Превод од англиски: Игор Исаковски. 

Класика! Задолжително читање за секој вистински љубител на книжевноста.


thumb

Просечна носталгија

Роман од Вилхелм Генацино, еКнига, на македонски.  

Превод од германски: Елизабета Линднер. 

По стапките на Кафка му успева на Генацино од роман до роман да ја перфекционира својата поетика на преголема прецизност... едно мало ремек-дело.


thumb

Дванаесеттиот дијалог

Роман од Том Петсинис, еКнига, на македонски.  

Превод од англиски: Игор Исаковски. 

Од мигот кога ќе ја отворите оваа книга, ве пречекува чуден и несекојдневен свет. Ова е привлечно раскажување, изведено едноставно и со вештина.


thumb

За што зборуваме

Антологија на словенечка куса проза 1990-2004. Уредил Митја Чандер, еКнига, на македонски. 
Превод од словенечки: Намита Субиото и др. 

И за што –ако се прашаме авто-иронично– зборуваат писателите и писателките во оваа книга? Нека биде ова кусо претставување на нивните писма –и пред сè на некакви раскази-модели– предизвик за читање и размислување. Оваа проза е можеби лаконска, но никако наивна.


thumb

Ноќен тренинг

Роман од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски.  

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 

Главната јунакиња на романот како да е вакцинирана со Бенјамин или со оној вид интелектуално братство кое историјата ја сфаќа како постојана катастрофа.


thumb

Ликови од меѓувреме

Три филмски сценарија од Томислав Османли, еКнига, на македонски.

Авторот е добитник на бројни награди

Во своите сценаристички творби Томислав Османли, точно според насловот на книгата, дава цели галерии впечатливи ликови, карактери и човечки судбини откривани во драматичните, македонски историски меѓу-времиња.


thumb

Учител на љубовта

Роман од Јосип Ости, еКнига, на македонски.  

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 

Раскажувањето на Ости е сочно, искричаво, автентично, значенски згуснато, полнокрвно и изразно богато – со еден збор: оптимално во сите свои поетски, раскажувачки и содржајни елементи.


thumb

Францускиот математичар

Роман од Том Петсинис, еКнига, на македонски. 

Превод од англиски: Игор Исаковски. 

„Францускиот математичар“ ги внесува сложеноста на еден математички ум и едно фасцинантно доба (Француската револуција) во сферата на книжевноста.


thumb

Горко-слатки парчиња

Современи холандски раскази, избрал и уредил Герит Бусинк, еКнига, на македонски. 

Превод од англиски: Игор Исаковски. 

Неверојатно е како холандските писатели со справуваат со спротивставените сили на либерализмот и конзервативизмот, конфликтот и задоволството, слободната мисла и религиозноста.


thumb

Балзак и малата кинеска шивачка

Роман од Даи Сижи, еКнига, на македонски. 

Превод од француски: Василка Пемова.

 


thumb

Собирачи и ловци

Избрани раскази од Томас Шапкот, еКнига, на македонски. 

Превод од англиски: Игор Исаковски.

Во оваа збирка, напишана со проста и строга проза, економична и стегната во кратки и јасни реченици, расказите се сведени скоро на ниво на вежби по креативно пишување (предметот што Шапкот го предавал).


thumb

Хармс денес

Книжевни анегдоти од литературниот живот на Генерацијата писатели родени Околу Шеесеттите (ГОШ), од Горан Глувиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски и словенечки: Игор Исаковски.


thumb

Четири годишни времиња

Збирка раскази од Елизабета Баковска, еКнига, на македонски.


thumb

Виолетов дожд

Збирка раскази од Стево Симски, еКнига, на македонски


thumb

Трагачи

Раскази од Игор Мароевиќ, еКнига, на македонски.

Превод: Петар Волнаровски.


thumb

Тарпани

Роман од Димитар Атанасов, еКнига, на бугарски.


thumb

Сликата на тетка Рашела

Расказ од Томислав Османли, еКнига, на македонски.


thumb

Сенката на лилјакот

Роман од Крсте Чачански, еКнига, на македонски.


thumb

Рассказы

Раскази од Влада Урошевиќ, еКнига, на руски.


thumb

Раскази

Раскази од Влада Урошевиќ, еКнига, на македонски.


thumb

Истории на Иванка Иванова

Раскази од Елена Владова, еКнига, на бугарски.


thumb

Добродошли у Дијализијум

Раскази од Давид Шаламун, еКнига, на српски.

Превод од германски: Вирџинија Паску.


thumb

Добредојде во Дијализија

Раскази од Давид Шаламун, еКнига, на македонски.

Превод од германски: Слободанка Поповска.


thumb

Гранд Хотел

Раскази од Душан Гојков, еКнига, на македонски.

Превод од српски: Игор Исаковски.


thumb

Времето на козите

Роман од Луан Старова, еКнига, на македонски.


thumb

Блесок - избор: Ернест

Избрана проза, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Het zand dat eeuwen bedekte en andere verhalen

Раскази од Френк Роџер, еКнига, на холандски.


thumb

Willkommen im Dialysium

Раскази од Давид Шаламун, еКнига, на германски.


thumb

Welcome to Dialysium

Раскази од Давид Шаламун, еКнига, на англиски.


thumb

Tropical Shade

Проза од Атаиде Тартари, еКнига, на англиски.


thumb

Tragači

Раскази од Игор Мароевиќ, еКнига, на српски.


thumb

To write?

Раскази од Срѓан Папиќ, еКнига, на англиски.

Превод: Марија Паниќ; Тања Славниќ; Јелена Николиќ; Немања Влачо; Милан Добричиќ.


thumb

Tarpani

Роман од Димитар Атанасов, еКнига, на англиски.

Превод: Марк Кол.


thumb

Slika tete Rašele

Расказ од Томислав Османли, еКнига, на српски.

Превод: Љупчо Сиљановски.


thumb

Blesok - selection: Ernest

Избрана проза, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на англиски.


thumb

Sandglass

Раскази од Игор Исаковски, еКнига, на англиски.

Превод: Ричард Гофрен.


thumb

The Sand that Covered Ages and Other Stories

Раскази од Френк Роџер, еКнига, на англиски.


thumb

Prvi sneg

Роман од Снежана Букал, еКнига, на српски.


thumb

Експлозии, трудна месечина, ерупции...

Раскази од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Писма

Роман од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Куќата на Мазарена

Роман од Слободан Мицковиќ, еКнига, на македонски.

награда „Роман на годината“ 2000, Утрински весник  


thumb

Зимска шапка

Збирка раскази од Стево Симски, еКнига, на македонски.

(сите раскази се наградени и/или откупени на разни конкурси за кус расказ во Република Македонија.)  


thumb

Winter Hat

Збирка раскази од Стево Симски, еКнига, на англиски.

Превод: Елизабета Баковска.

(сите раскази се наградени и/или откупени на разни конкурси за кус расказ во Република Македонија.)  


thumb

Песочен часовник

Раскази од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Катица Ќулавкова (ур.): Царски рез - македонски раскази

Антологија на македонскиот кус расказ, уредила Катица Ќулавкова. еКнига, на македонски.


thumb

L'ombre de la chauve - souris

Роман од Крсте Чачански, еКнига, на француски.

Превод од македонски: Изабел Матоска.


thumb

Koha e dhive

Роман од Луан Старова, еКнига, на албански.


thumb

Des histoires d'Ivanka Ivanova

Раскази од Елена Владова, еКнига, на француски.


thumb

Harms danes

Книжевни анегдоти од литературниот живот на Генерацијата писатели родени Околу Шеесеттите (ГОШ), од Горан Глувиќ, еКнига, на словенечки.


thumb

Harms danas

Книжевни анегдоти од литературниот живот на Генерацијата писатели родени Околу Шеесеттите (ГОШ), од Горан Глувиќ, еКнига, на хрватски.

Превод: Роберт Млинарец.


thumb

Grand Hotel

Раскази од Душан Гојков, еКнига, на српски.


thumb

Fotografia Ciotki Racheli

Расказ од Томислав Османли, еКнига, на полски.

Превод: Дорота Холовња и Здислав Дудак.


thumb

O Doutor Suastica

Проза од Атаиде Тартари, еКнига, на португалски.


thumb

Dobrodošli v Dializiju

Раскази од Давид Шаламун, еКнига, на словенечки.

Превод:Божидар Пахор и Лучка Уршич.


thumb

Charms heute

Книжевни анегдоти од литературниот живот на Генерацијата писатели родени Околу Шеесеттите (ГОШ), од Горан Глувиќ, еКнига, на германски.

Превод: Лиза Зингер.


thumb

Aunt Rachel’s Photograph

Расказ од Томислав Османли, еКнига, на англиски.

Превод од македонски: Димитар Т. Османли.


thumb

Katica Kulavkova (ed.): Caesarean Cut: Macedonian Short Stories

Антологија на македонскиот кус расказ, уредила Катица Ќулавкова. еКнига, на англиски.


thumb

Pisati?

Раскази од Срѓан Папиќ, на српски. еКнига.


Поезија Проза Есеи Драми Колумни Зборници Бесплатни

Содржини

кон врвот

© Блесок 1996-2014. Сите права се задржани.