Блесок еКниги: Поезија
New Page 1
Блесок еКниги, од 1996


Почетна
Сите еКниги
еСписание
Контакт
Блесок книжарница
 

Поезија

Поезија Проза Есеи Драми Колумни Зборници Бесплатни


thumb

Стихораскажувалка

Поезија од Благица Секулоска, еКнига, на македонски.  


thumb

Дека да

Последната книга поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски. 


thumb

Индустриска љубов

Избрана поезија од Петер Шулеј, еКнига, на македонски. 

Избор и препев: Звонко Танески. 


thumb

Пресуда

Поезија од Џабир Дерала, еКнига, на македонски.


thumb

Песни од големата соба

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Dancing in Odessa

Избрана поезија од Иља Камински, еКнига, на англиски.


thumb

Танцувајќи во Одеса

Избрана поезија од Иља Камински, еКнига, на македонски. 

Превод од англиски: Игор Исаковски.


thumb

On Some Days

Избрана поезија од Јурген Ненѕа, на англиски. 

Превод: Ричард Мартин.


thumb

An manchen Tagen

Избрана поезија од Јурген Ненѕа, еКнига, на германски.


thumb

Во некои денови

Избрана поезија од Јурген Ненѕа, еКнига, на македонски.

Превод: Елизабета Линднер.


thumb

Cinderella in Chrome Casket

Избрана поезија од Звонко Карановиќ, еКнига, на англиски.

Превод: Ана Божичевиќ. 


thumb

Pepeljuga u hromiranom kovčegu

Избрана поезија од Звонко Карановиќ, еКнига, на српски.


thumb

Пепелашка во хромиран ковчег

Избрана поезија од Звонко Карановиќ, еКнига, на македонски.

Превод: Игор Исаковски. 


thumb

Будење во трето лице еднина

Поезија од Д.А. Лори, еКнига, на македонски. 


thumb

Полн месец во Истанбул

Поезија од Бранко Чегец, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски.
Фотографии: Бранко Чегец. 


thumb

Индиго есен

Поезија од Горана Митровиќ, еКнига, на македонски. 


thumb

На ничија земја / Na nikogaršnji zemlji / Na ničijoj zemlji / In no man’s land / En tierra de nadie

Книга хаику од Јосип Ости, еКнига, на македонски, словенечки, хрватски/босански, англиски и шпански.

Превод на македонски: Игор Исаковски. 
Превод на хрватски/босански: Јосип Ости.
 
Превод на англиски: Марта Косир.
 
Превод на шпански: Марта Косир.


thumb

Имам збор

Избрани песни од Борис Билетиќ, еКнига, на македонски. 
Авторски избор. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски


thumb

Небесен пансион

Избрани песни од Миле Стоиќ, еКнига, на македонски. 
Авторски избор. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски.

Кога е некој поет, а Миле Стоиќ е апсолутен поет, тогаш и поезијата која од тој жив и духовен кладенец извира е она што нè облагородува…


thumb

Балади и распади

Одбрана поезија од Георги Господинов, еКнига, на македонски.  

Превод од бугарски: Никола Маџиров 

За оваа поезија јазикот и литературата се сами по себе објекти на посакувањето... За Господинов, „јазикот е екстази“.


thumb

Светлината ве чека на рецепција

Избрана поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски. 

напиј се многу вода,
како мене да ме земаш,
и полна нас легни.


thumb

The Light Awaits You at Reception

Избрана поезија од Игор Исаковски, еКнига, на англиски. 

Превод од македонски: авторот. 
Уредници: авторот и Румена Бужаровска. 

напиј се многу вода,
како мене да ме земаш,
и полна нас легни.


thumb

Смртта има коса од морска трева

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Засипнат глас

Поезија од Младен Ломпар, еКнига, на македонски. 
Авторски избор.

Превод од црногорски: Игор Исаковски.


thumb

Passages of Return

Роман во стихови од Фери Лаиншчек, еКнига, на англиски.  

Превод на англиски: Грегор Тимоти Чех.


thumb

Балада за самотниот гостин

Избрана поезија од Тод Свифт, еКнига, на македонски. 
Авторски избор. 

Превод од англиски: Игор Исаковски.


thumb

Ballad of the Solitary Diner

Избрана поезија од Тод Свифт, еКнига, на англиски. 
Авторски избор. 


thumb

Volim popljuvane

Избрана поезија од Миле Стоиќ, еКнига, на хрватски. 
Авторски избор. 


thumb

I Love the Ones They Spit On

Избрана поезија од Миле Стоиќ, еКнига, на англиски. 
Авторски избор. 

Превод од хрватски: Чарлс Симиќ, Ејми Гоп, Горан Симиќ и др.


thumb

Ги сакам исплуканите

Избрана поезија од Миле Стоиќ, еКнига, на македонски. 
Авторски избор. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 


thumb

Ponoćni razgovori

Поезија од Мехмед Бегиќ и Марко Томаш, еКнига, на босански.


thumb

So What If I Live Unskillfully

Поезија од Соња Манојловиќ, еКнига, на англиски.


thumb

Une humaine

Поезија од Соња Манојловиќ, еКнига, на француски.


thumb

Pa, što, ako nevješto živim

Поезија од Соња Манојловиќ, еКнига, на хрватски.


thumb

Čovječica

Поезија од Соња Манојловиќ, еКнига, на хрватски.


thumb

O, ti

Поезија од Тихомир Јанчовски, еКнига, на албански.

Превод од македонски: Арjан Аџи Баланца.


thumb

О, ти

Поезија од Тихомир Јанчовски, еКнига, на македонски.


thumb

Ден и ноќ на секојдневието / Dan in noč vsakdana / Dan i noć svakodnevice / Day and night of everyday

Книга хаику од Јосип Ости, еКнига, на македонски, словенечки, хрватски и англиски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски
Превод на хрватски: авторот
Превод на англиски: Алан Меконел-Даф

Дополнителни содржини: 
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Оживува мртвата гранка / Oživi mrtva veja / Oživi mrtva grana / Оживява мъртвата клонка / The dead branch revives

Книга хаику од Јосип Ости, еКнига, на македонски, словенечки, хрватски, бугарски и англиски

превод на македонски: Игор Исаковски. 
превод на хрватски: Јосип Ости.
 
превод на бугарски: Људмила Миндова.

превод на англиски: Алан МекКонел-Даф.

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Naked Eye - Burning Fire

Книга хаику од Катица Ќулавкова, еКнига, на англиски јазик. 

Превод на англиски: Метју Џонс и Марија Џонс. 

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Сенки од светулки / Sence kresnic / Sjene krijesnica / Shadows of fireflies

Книга хаику од Јосип Ости, еКнига, на македонски, словенечки, хрватски и англиски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски. 
Превод на хрватски: Јосип Ости.
 
Превод на англиски: Алан МекКонел-Даф.
 

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Шуми, икони / Gozdovi, ikone / Woods, Icons

Книга хаику од Примож Репар, еКнига, на македонски, словенечки и англиски. 

Превод на македонски: Лидија Димковска.
Превод на англиски: Јуре Новак, Полона Коленц, Владимир Мартиновски.
 

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин  


thumb

За врабец / For а Sparrow

Книга хаику од Џек Галмиц, еКнига, на македонски и англиски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски. 

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Јас го сакам животот/ Rad imam življenje / Ja volim život / I Love Life

Книга хаику од Јосип Ости, еКнига, на македонски, словенечки, хрватски и англиски. 

превод на македонски: Игор Исаковски.
превод на хрватски: Јосип Ости.
превод на англиски: Алан МекКонел-Даф и Јуре Новак.

Кругот е маѓепсан:
јас го сакам животот,
а смртта мене.

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Ноќва снегот / Nocoj sneg / Noćas snijeg / Tebou v noci / Tonight the Snow

Книга хаику од Јосип Ости, еКнига, на македонски, словенечки, хрватски, чешки и англиски.

Превод на македонски: Игор Исаковски.
Превод на хрватски: Јосип Ости.
Превод на чешки: Душан Карпатски.
Превод на англиски: Алан МекКонел-Даф.

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

Внатрешна слобода / Notranja svoboda / An Inner Liberation / La liberté intérieure

Книга хаику од Аленка Зорман, еКнига, на македонски, словенечки, англиски и француски. 

Превод на македонски: Никола Маџиров. 
Превод на англиски: авторката.
 
Превод на француски: Серж Том.
 

Дополнителни содржини:
– Цртежи од Мирослав Масин


thumb

После природата

Избрани песни од Михаел Кругер, еКнига, на македонски.

Превод од германски: Елизабета Линднер.

За љубителот на искреноста се случуваат многу работи помеѓу: меѓу причината и последицата, сликата и значењето, Јас и Ти, лагата и вистината, животот и смртта. За овие меѓу-простори зборуваат и песните на Кругер.


thumb

Vse je pesem

Одбрани песни од Сречко Косовел. Избор и поговор: Јосип Ости, еКнига, на словенечки.


thumb

Underneath the Rainbow of the Night

Избрана поезија од Тристан Виндторн, еКнига, на англиски. 

Превод на англиски: Ингрид Хауг.

ова е самиот зачеток и семе
за раса различна од цвеќињата
закопани во црната почва…


thumb

Under nattens regnbue

Избрана поезија од Тристан Виндторн, еКнига, на норвешки.

ова е самиот зачеток и семе
за раса различна од цвеќињата
закопани во црната почва…


thumb

Под виножитото на ноќта

Избрана поезија од Тристан Виндторн, еКнига, на македонски.

Превод на македонски: Игор Исаковски.

ова е самиот зачеток и семе
за раса различна од цвеќињата
закопани во црната почва…


thumb

Surviving

Избрана поезија од Богомил Ѓузел, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: повеќе преведувачи.

...дур не се застебли многугодишен
онаму кајшто газеше најмногу
твојот дом


thumb

Надживување

Избрана поезија од Богомил Ѓузел, еКнига, на македонски.

...дур не се застебли многугодишен
онаму кајшто газеше најмногу
твојот дом


thumb

I Know You Know

Избрана поезија од Мехмед Бегиќ, еКнига, на англиски.
 
Превод на англиски: Корана Шегатало Делиќ.

во темнините на твојата најмрачна соба
ќе биде изградена
тајна исповедалница и слатко мачилиште


thumb

Znam da znaš

Избрана поезија од Мехмед Бегиќ, еКнига, на босански.

во темнините на твојата најмрачна соба
ќе биде изградена
тајна исповедалница и слатко мачилиште


thumb

Знам дека знаеш

Избрана поезија од Мехмед Бегиќ, еКнига, на македонски.

Превод на македонски: Игор Исаковски.

во темнините на твојата најмрачна соба
ќе биде изградена
тајна исповедалница и слатко мачилиште


thumb

Со сламка во уста

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски.

Тој сè уште како еден од ретките, или во секој случај, проретчените поети, пишува и во одење.


thumb

Љубовна

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.

Енценсбергеровски бизарна во изборот на деталите од светот околу вљубените, до коска меланхолична како „Дениција“ на Андреевски, брутално нежна на еден специфичен Исаковски начин – ете ја, според мене, рецептурата на овој огномет од љубовни воздишки, копнежи и бруталности.


thumb

Понекогаш е јануари среде лето

Роман од Алеш Штегер, еКнига, на македонски.

превод од словенечки: Игор Исаковски.

Како кога ќе помислиш, додека жеден се будиш среде ноќ: само вратата ќе ја отворам, зад неа е мојата кујна, моите чаеви. Вратата се отвора на друго место, во простор во кој не сакаш да се разбудиш. И тоа е soroche, за кое пишува Алеш Штегер.


thumb

Asphalt Dragons

Избрана поезија од Рони Сомек, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: Вивијан Идн и др.

Ноќните дождови ги мијат асфалтните змејови,
остатоци од водата собрани во барички
а во четири наутро јазикот на митот
го допира работ од тротоарот.


thumb

דרקוני האספלט

Избрана поезија од Рони Сомек, еКнига, на хебрејски. 

Ноќните дождови ги мијат асфалтните змејови,
остатоци од водата собрани во барички
а во четири наутро јазикот на митот
го допира работ од тротоарот.


thumb

Асфалтни змејови

Избрана поезија од Рони Сомек, еКнига, на македонски.

Превод на македонски: Игор Исаковски.

Ноќните дождови ги мијат асфалтните змејови,
остатоци од водата собрани во барички 
а во четири наутро јазикот на митот
го допира работ од тротоарот.


thumb

Erased Spaces

Избрана поезија од Катица Ќулавкова, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: Бела Глигорова. Преводот го уреди Метју Мекдоналд.

големо чистење
за големо полнење.


thumb

Бришан простор

Избрана поезија од Катица Ќулавкова, еКнига, на македонски.

големо чистење
за големо полнење.


thumb

An Unwritten Poem

Избрана поезија од Јосип Ости, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: Марио Сушко, Ружа Кливленд, Борис А. Новак, Јудита Мија Динтијана, Евалд Флисар, Ана Јелникар, Стивен Вотс.

Со светлина на неочекуван спомен
го изгонува мракот кој снежи врз страниците на мојата
сè уште ненапишана книга.


thumb

Nenapisana pjesma

Избрана поезија од Јосип Ости, еКнига, на хрватски.

Со светлина на неочекуван спомен
го изгонува мракот кој снежи врз страниците на мојата
сè уште ненапишана книга.


thumb

Ненапишана песна

Избрана поезија од Јосип Ости, еКнига, на македонски.

Превод на македонски: Игор Исаковски.

Со светлина на неочекуван спомен 
го изгонува мракот кој снежи врз страниците на мојата 
сè уште ненапишана книга.


thumb

На крстот на љубовта

Поезија од Јосип Ости, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Игор Исаковски.


thumb

Вулкан – Земја – Небо

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Вулкан: Oдбрана поезија

Одбрана поезија од Есад Бабачиќ, еКнига, на македонски.

Превод од словенечки: Игор Исаковски.
Уредила: Намита Субиото.


thumb

Breath-Hold Diving

Избрана поезија од Бранко Чегец, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: Борис Грегориќ и Марио Сушко.

видов и едни модри, неуморни и предлабоки очи:
сакав во себе да ја потиснам страста за нуркање, но не можев
да го тргнам погледот


thumb

Ronjenje na dah

Избрана поезија од Бранко Чегец, еКнига, на хрватски.

видов и едни модри, неуморни и предлабоки очи:
сакав во себе да ја потиснам страста за нуркање, но не можев
да го тргнам погледот


thumb

Нуркање на здив

Избрана поезија од Бранко Чегец, еКнига, на македонски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски.

видов и едни модри, неуморни и предлабоки очи:
сакав во себе да ја потиснам страста за нуркање, но не можев
да го тргнам погледот


thumb

Reading of Silence

Избрана поезија од Павле Горановиќ, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: Александра Никчевиќ.

Понесени од тивок левант, сепак веруваме
дека вреди да се биде на ова патување.


thumb

Čitanje tišine

Избрана поезија од Павле Горановиќ, еКнига, на црногорски.

Понесени од тивок левант, сепак веруваме
дека вреди да се биде на ова патување.


thumb

Читање на тишината

Избрана поезија од Павле Горановиќ, еКнига, на македонски.

Превод на македонски: Игор Исаковски.

Понесени од тивок левант, сепак веруваме
дека вреди да се биде на ова патување.


thumb

Cosmopolis

Избрана поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на англиски.

Превод на англиски: Кристофер Мерил, Ендрју Завацки и Алеш Дебељак.

со градите, во кои воздухот се претвора
во тон, дишам


thumb

Kozmopolis

Избрана поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на словенечки.

со градите, во кои воздухот се претвора
во тон, дишам


thumb

Космополис

Избрана поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на македонски.

Превод на македонски: Игор Исаковски.

со градите, во кои воздухот се претвора
во тон, дишам


thumb

Островот, градот и другите

Поезија од Луција Ступица, еКнига, на македонски.

Превод од словенечки: Игор Исаковски.


thumb

Чоколада во портфолио

Поезија од Звонко Танески, еКнига, на македонски. 

За поетот-номад светот е едно големо, достапно и препознатливо „семиотичко искуство“.


thumb

Ноќта е најтемна пред разденување

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Во материјата прозорец

Панорама на современата црногорска поезија, уредил Влатко Симуновиќ, еКнига, на македонски. 

Превод од црногорски: Игор Исаковски. 

Писателите кои со својот ангажман настојуваат да го афирмираат црногорскиот индивидуалитет ги одликува хетерогеност во творечките стратегии и посветеност на вредностите на отвореното општество.


thumb

Доаѓаат ангелите на рамнодушноста

Избрана поезија од Павле Горановиќ, еКнига, на македонски. 
Авторски избор. 

Превод од црногорски: Игор Исаковски. 

Горановиќ има смелост да си поигра со востановените цивилизациски симболи и низ својот поетски ракопис да им даде ново, свежо значење.


thumb

In Praise of Innocence

Избрана поезија од Дејвид Винвуд, еКнига, на англиски. 

Повторно си дете: сè е забрането.
Само што е постудено од порано.


thumb

Lof Der Onschuld

Избрана поезија од Хенк ван Керквијк, еКнига, на  холандски. 

Повторно си дете: сè е забрането.
Само што е постудено од порано.


thumb

Пофалба на невиноста

Избрана поезија од Хенк ван Керквијк, еКнига, на македонски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски.

Повторно си дете: сè е забрането. 
Само што е постудено од порано.


thumb

One of These Days If Not Tomorrow

Избрана поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на англиски. 

Превод на англиски: Елизабета Баковска и др. 

кога друг пат ќе решиш да ми недостасуваш 
покажи ми првин како се пати громогласно


thumb

Деновиве ако не и утре

Избрана поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски. 

кога друг пат ќе решиш да ми недостасуваш 
покажи ми првин како се пати громогласно


thumb

Љубовници од Верона

Поезија од Предраг Луциќ, еКнига, на македонски.

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 

Првата целосна книга поезија на Предраг Луциќ претставува некои од истакнатите обележја на неговата, според многу нешта единствена поетика.


thumb

Joined Faces

Избрана поезија од Сибила Петлевски, еКнига, на англиски. 

Превод на англиски: Миљенко Ковачиќек и Сибила Петлевски.
 

Не сме ние неизлечиви. Такво е добата.


thumb

Spojena lica

Избрана поезија од Сибила Петлевски, еКнига, на хрватски. 

Не сме ние неизлечиви. Такво е добата.


thumb

Споени лица

Избрана поезија од Сибила Петлевски, еКнига, на македонски. 

Превод на македонски: Игор Исаковски.

Не сме ние неизлечиви. Такво е добата.


thumb

pH неутрална за животот и смртта

Поезија од Лидија Димковска, еКнига, на македонски. 

... станува збор за дело значајно поради специфичниот пристап кон стварноста и кон времето во кое живееме, поради храброста на Димковска да им даде поетски облик на актуелностите на нашето време.


thumb

Ветер и магла

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски. 

Најновата книга на Ивановски е показател на еден генерациски препознатлив синдром – длабока и сеопшта криза на вредностите, револт кон времето и стареењето, неприфаќање на голата егзистенцијална пресуда. Балканштината како однадвор наметната нихилистичка енигма.


thumb

Во аквариумот на Барби

Поезија од Александра Димитрова, еКнига, на македонски.  

На крајот, вреди да се забележи дека авторката си дозволува да ги исцеди сите лирски објекти до крајни граници, да ги отфрли лушпите а од соковите да смеша уште една песна, уште еден циклус, уште една книга.


thumb

Na križu ljubavi

Поезија од Јосип Ости, еКнига, на хрватски. 


thumb

Глаголи на сонцето

Избрана поезија од Томаж Шаламун, еКнига, на македонски.  

Предговор и превод од словенечки: Лидија Димковска. 

Песната на Томаж Шаламун никогаш не е еднозначна, божем археолошко наоѓалиште постојано нуди повеќеслојни и сè подлабински откопувања на поетската (с)мисла.


thumb

Под површината

Поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на македонски.  

Превод од словенечки: Игор Исаковски. 

Под површината го собира во себе она кое некогаш било горе, кое сме го дишеле. Сега, фрлени под вода, во една темнина и влажнотија која ни ги гуши гласовите, можеме само да се обидуваме да испливаме нагоре.


thumb

Недеремено око

Поезија од Стево Симски, еКнига, на македонски. 

Името на збирката произлегува од еден зографски детаљ во нашите цркви на кој се нуди фреско приказ на Исус Емануел, дете, кое скришно од некој агол на внатрешноста на црквата, а најчесто над влезот во коработ, набљудува со подотворено око, сведочи и суди.


thumb

Среде

Поезија од Ристо Лазаров, еКнига, на македонски. 

награда Браќа Миладиновци, СВП, 2008  

Богата со значења, лексиката на Лазаров е раскошна и распеана.


thumb

Божица на подивените мачки

Поезија од Александра Димитрова, еКнига, на македонски. 

Еротиката е миг на сеќавање, ментално преживување на некогаш слученото. Несекојдневна, но провокативна, поезијата на Димитрова мора и смее да се доживее само како уметност, која по дефиниција е фикција.


thumb

Телефонска секретарка

Одбрани песни од Пат Боран, eКнига, на македонски.  

Превод од англиски: Магдалена Хорват.


thumb

Суд(бин)ско толкување

Поезија од Алеш Мустар, еКнига, на македонски. 

Превод од словенечки: Лидија Димковска.


thumb

Стремеж за дремеж

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски. 

Цртеж на корицата: Жан-Франсоа Миле.


thumb

Сите љубови се необични

Поезија од Јосип Ости, еКнига, на македонски. 

Превод од хрватски: Игор Исаковски. 

Јенкова награда, 2006  


thumb

Музика и скорбут / Música i escorbut / Music and Scurvy

Поезија од Ана Агилар-Амат, еКнига, на македонски, каталонски и англиски. 

Превод на македонски: Магдалена Хорват. 
Превод на англиски: Ана Кроу.


thumb

Преку полињата / Over de velden / Across the Fields

Нова и избрана поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на македонски, холандски и англиски јазик.  

Превод на македонски: Игор Исаковски. 
Превод на англиски: Питер Бореас.
 


thumb

Куќа од јазик

Избрани песни /1995-2005/ од Јосип Ости, еКнига, на македонски. 
Авторски избор. 

Поговор и препев од хрватски: Игор Исаковски.

Зборот, како и ножот, има повеќе намени. Јосип Ости избира да лекува, да раскажува, да пренесува.


thumb

The ridiculous shape of longing / Смешниот облик на копнежот

Нови и избрани песни од М.Т.Ц. Кронин, еКнига, на македонски и на англиски. 

Избор: авторката и Татјана Лукиќ. 
Предговор и препев од англиски: Игор Исаковски.


thumb

Баналии

Поетска збирка од Бране Мозетич, еКнига, на македонски. 

Превод од словенечки: Лидија Димковска.

„Јенкова награда“ 2003, Друштво на словенечките писатели  thumb

Двоен албум

Две поетски книги од Јовица Ивановски: „Сладолед во недоглед“ и „Во сенката на билбордот“, еКнига, на македонски. 

Цртежи на кориците: Роберт Пашоски.


thumb

Маяк

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на руски.


thumb

Les différences

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на француски.


thumb

Poet

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на англиски.


thumb

Poesie di Cartagine

Поезија од Луан Старова, еКнига, на италијански.

Превод: М. Бјанкофјоре, В. Родригез.


thumb

Selected Poetry

Поезија од Богомил Ѓузел, еКнига, на англиски.


thumb

קימו

Поезија од Рој Чики Арад, еКнига, на хебрејски.


thumb

თანამედროვე ლიტველი პოეტები

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на грузиски.

Превод: Мери Шалвашвили.


thumb

Црна кула

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Циклус за светулките

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Фузија на верижни судири

Поезија од Дубравка Ѓуриќ, еКнига, на македонски.

Превод: Билјана Димовска.


thumb

Уште еден ден

Поезија од Осман Бајмак, еКнига, на македонски.

Превод: Марија Леонтиќ.


thumb

Ќе те родам во себе

Поезија од Биба Исмаил, еКнига, на македонски.

Превод: Нејат Селман и Марија Леонтиќ.


thumb

Трагите на ветрот

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Смртно писмо

Поезија од Сузана В. Спасовска, еКнига, на македонски.


thumb

Скаменетиот Орфеј

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Сеење на смеата

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Светлината е посилна

Поезија од Бобан Богатиновски, еКнига, на македонски.


thumb

Родной язык (сборник стихотворений)

Поезија од Славе Ѓорѓо Димоски, еКнига, на руски.

Превод: Олга Панкина.


thumb

Распукната роза

Поезија од Луиџи Манци, еКнига, на македонски.

Превод: Марија Грација Цветковска.


thumb

Рано обраќање кон есента

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Рамноденица

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Раѓање на трагедијата

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Светилник

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на македонски.


thumb

Различности

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на македонски.


thumb

Поет

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на македонски.


thumb

Песни од Картагина

Поезија од Луан Старова, еКнига, на македонски.


thumb

Откривање на пустината

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Одлазак свица

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на српски.

Превод и препев: Ристо Василевски и Влада Урошевиќ.


thumb

Одбрана поезија

Поезија од Богомил Ѓузел, еКнига, на македонски.


thumb

Одбрана поезиja

Поезија од Петре М. Андреевски, еКнига, на македонски.


thumb

Од светлината

Поезија од Елизабета Дракуловска, еКнига, на македонски.


thumb

Обраќање до предокот

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Нобел против Нобел

Поезија од Лидија Димковска, еКнига, на македонски.


thumb

Нирвана

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Неврзан разговор

Поезија од Тихомир Јанчовски, еКнига, на македонски.


thumb

Небесни места (избрани песни)

Поезија од Бранко Цветкоски, еКнига, на македонски.


thumb

Мојата лична амортизација

Поезија од Владимир Илиевски, еКнига, на македонски.


thumb

Мајчин јазик (избрани песни)

Поезија од Славе Ѓорѓо Димоски, еКнига, на македонски.


thumb

Магли и квечерини

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Липа

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Летот на црвената птица

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Компасот на сонот

Поезија од Влада Урошевиќ, еКнига, на македонски.


thumb

Кога одевме во Стамбол

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Камен гулаб

Поезија од Џек Галмиц, еКнига, на македонски.

Превод: Игор Исаковски.


thumb

Јас и Tom Waits

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Источна ноќ

Поезија од Бранко Цветкоски, еКнига, на македонски.


thumb

Избрани стихотворения

Поезија од Георги Господинов, еКнига, на бугарски.


thumb

Избрани песни

Поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на македонски.

Избор, предговор и препев од словенечки: Лидија Димковска


thumb

Избрани песни

Поезија од Георги Господинов, еКнига, на македонски.

Превод: Никола Маџиров.


thumb

Избрани песни

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на македонски.


thumb

Избрани песни

Поезија од Зоран Анчевски, еКнига, на македонски.


thumb

Избрана поезија

Поезија од Богомил Ѓузел, еКнига, на македонски.


thumb

Избрана поезија

Поезија од Славе Ѓорѓо Димоски, еКнига, на македонски.


thumb

Заминување на светулката

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Заклучени во градот

Поезија од Никола Маџиров, еКнига, на македонски.


thumb

Жито: Одбрана поезија

Поезија од Рони Сомек, еКнига, на македонски.

Превод од англиски: Игор Исаковски.


thumb

Житие на нашата љубов

Поезија од Елизабета Баковска, еКнига, на македонски.


thumb

Дождови

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Дива мисла

Поезија од Катица Ќулавкова, еКнига, на македонски.


thumb

Горниот град

Поезија од Наташа Бунтеска, еКнига, на македонски.


thumb

Времето на светулката

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Враќање на изгонетиот

Поезија од Питер Лиота, еКнига, на македонски.

Превод: Богомил Ѓузел.


thumb

Вавилон и други песни

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Блесок - избор: Морфеј.02

Избрана поезија, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Блесок - избор: Морфеј.01

Избрана поезија, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Балада за времето

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на македонски.


thumb

Апокалипса

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на македонски.


thumb

альба альбарутэніка

Поезија од Андреј Хаданович, еКнига, на белоруски.


thumb

альба альбарутеніка

Поезија од Андреј Хаданович, еКнига, на украински.


thumb

Акваманила

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на руски.


thumb

Zrównanie dnia z nocą

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на полски.


thumb

Żółte światło

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на полски.


thumb

Zapach herbaty

Поезија од Примож Чучник, еКнига, на полски.


thumb

Yaratacağim seni içimde

Поезија од Биба Исмаил, еКнига, на турски.


thumb

Woman speaks

Поезија од Јуриј Худолин, еКнига, на англиски.

Превод: Андреј Е. Скубиц.


thumb

Wiersze wybrane

Поезија од Адам Видеман, еКнига, на полски.


thumb

Wheat: Selected Poetry

Одбрана поезија од Рони Сомек, еКнига, на англиски.


thumb

What Books Smell Like

Поезија од Павле Горановиќ, еКнига, на англиски.


thumb

Vonj po čaju

Поезија од Примож Чучник, еКнига, на словенечки.


thumb

Uvjerljiv vrt

Поезија од Евелина Рудан, еКнига, на хрватски.


thumb

The Upper City

Поезија од Наташа Бунтеска, еКнига, на англиски.

Превод: Моника Ташковска.


thumb

La trilogie Elyséenne

Поезија од Зоран Богнар, еКнига, на француски.

Превод: Мирел Робин и Борис Лазиќ.


thumb

Torre negra

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на шпански.

Превод: Клеопатра Филипова.


thumb

Taal long van de zinnen

Поезија од Бруно Веинхалс, еКнига, на холандски.

Превод: Дан Картенс.


thumb

Srna u zubozamci

Поезија од Бланка Супан, еКнига, на хрватски.


thumb

Srce tame

Поезија од Ферида Дураковиќ, еКнига, на босански.


thumb

Sprache Lunge der Sätze

Поезија од Бруно Веинхалс, еКнига, на германски.


thumb

Šiuolaikiniai Lietuvos poetai

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на литвански.


thumb

Blesok - selection: Morpheus.02

Избрана поезија, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на англиски.


thumb

Blesok - selection: Morpheus.01

Избрана поезија, уредник: Игор Исаковски, еКнига, на англиски.


thumb

Selected Poetry

Поезија од Славе Ѓорѓо Димоски, еКнига, на англиски.


thumb

Selected Poems

Поезија од Зоран Анчевски, еКнига, на англиски.


thumb

Heavenly Places (selected poems)

Поезија од Бранко Цветкоски, еКнига, на англиски.


thumb

Nobel vs. Nobel

Поезија од Лидија Димковска, еКнига, на англиски.

Превод: Љубица Арсовска и Маргарет Рид.


thumb

Selected Poems

Поезија од Јовица Ивановски, еКнига, на англиски.

Превод: Зоран Анчевски.


thumb

Sejanje smeha

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на српски.


thumb

Rosa corrosa

Поезија од Луиџи Манци, еКнига, на италијански.


thumb

Rockdove

Поезија од Џек Галмиц, еКнига, на англиски.


thumb

Protoklepsidra

Поезија од Зоран Богнар, еКнига, на српски.


thumb

Protoclepsydra

Поезија од Зоран Богнар, еКнига, на англиски.

Превод: Дејан Марковиќ.


thumb

Poèmes de Carthage

Поезија од Луан Старова, еКнига, на француски.

Превод: Харита Вибрандс.


thumb

Poèmes choisis

Поезија од Богомил Ѓузел, еКнига, на француски.


thumb

Poèmes choisis

Поезија од Петре М. Андреевски, еКнига, на француски.

Превод: Мира Сепинсик и Андре Дум.


thumb

Стажирајќи за светец

36 љубовни песни (1995-2001) од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Длабоко во дупката

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

Црно сонце

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

– Небо

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на македонски.


thumb

– Sky

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на англиски.


thumb

Одбрана поезија

Поезија од Лидија Димковска, еКнига, на македонски.


thumb

Selected Poetry

Поезија од Лидија Димковска, еКнига, на англиски.


thumb

שירים מבחר .הטיח

Поезија од Рони Сомек, еКнига, на хебрејски.


thumb

Piccola colazione

Поезија од Паоло Руфили, еКнига, на италијански.


thumb

Pasaulė tampa atnaujinta

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на литвански.


thumb

Parole che bruciano

Поезија од Бране Мозетич, еКнига, на италијански.


thumb

País de mediodía

Поезија од Бруно Веинхалс, еКнига, на галициски.

Превод од германски: Урсула Ханц де Лоренцо.


thumb

Otroci orgazma

Поезија од Дарја Коцјанчич, еКнига, на словенечки.


thumb

Oslovovanie predka

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на словачки.

Избор, превод и поговор: Франтишек Липка.


thumb

Of the Light

Поезија од Елизабета Дракуловска, еКнига, на англиски.

Превод: Елизабета Баковска.


thumb

Odkrivanje puščave

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на словенечки.

Избор: Александар Спасов.
Превод: Иван Минати.


thumb

Nuit d'est

Поезија од Бранко Цветкоски, еКнига, на француски.

Превод: Наташа Ѓондева.


thumb

Nirvana

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на романски.

Избор и превод: Каролина Илика.


thumb

Naissance de la tragédie

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на француски.

Превод од македонски: Мира Сепинсик и Андре Дум.


thumb

My Personal Amortization

Поезија од Владимир Илиевски, еКнига, на англиски.

Превод: Александра Илиевска.


thumb

Le monde remis à neuf

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на француски.

Превод од литвански: Жасмин Жак.


thumb

Moja gola usta

Поезија од Силвестар Врљиќ, еКнига, на хрватски.


thumb

Mluví žena

Поезија од Јуриј Худолин, еКнига, на чешки.

Превод: Хана Хмеликова.


thumb

Mittagsland

Поезија од Бруно Веинхалс, еКнига, на германски.


thumb

Mister Today

Поезија од Изток Осојник, еКнига, на англиски.

Превод: Ана Јелникар.


thumb

Miasto i dziecko

Поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на полски.

Превод: Катарина Шаламун-Беджедска.


thumb

La mia bocca nuda

Поезија од Силвестар Врљиќ, еКнига, на италијански.

Превод: Маријана Шутиќ.


thumb

Mesto in otrok

Поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на словенечки.


thumb

Lysmaskens tid

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на шведски.

Избор и превод: Јон Милош.


thumb

Luciérnagas

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на шпански.

Превод од македонски: Клеопатра Филипова.


thumb

Locked in the City

Поезија од Никола Маџиров, еКнига, на англиски.

Превод: Македонка Божиновска. 
Уредила: Елизабета Баковска.


thumb

Lipà

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на романски.

Превод: Дина Кувата.


thumb

Like it or not

Поезија од Паоло Руфили, еКнига, на англиски.

Превод: Рут Фелдман и Џејмс Локлин.


thumb

The Light is More Powerful

Поезија од Бобан Богатиновски, еКнига, на англиски.

Превод: Јанка Арсовска.


thumb

Låst inde i byen

Поезија од Никола Маџиров, еКнига, на дански.

Превод: Дит Стеинсбел.


thumb

Kupolenebo

Поезија од Иван Шамија, еКнига, на хрватски.


thumb

Körper verschwimmen

Поезија од Бруно Веинхалс, еКнига, на германски.


thumb

Kimo

Поезија од Рој Чики Арад, еКнига, на англиски.

Превод од хебрејски: Дори Трупин.


thumb

Een keuze uit de gedichten

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на холандски.


thumb

Kaupunki ja lapsi

Поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на фински.

Превод: Кари Клемела.


thumb

Kako mirišu knjige

Поезија од Павле Горановиќ, еКнига, на српски.


thumb

Jadran teče

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на хрватски.

Превод: Мирјана Брачко.


thumb

Izbrane pesmi

Поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на словенечки.


thumb

Izbrane pesmi

Поезија од Адам Видеман, еКнига, на словенечки.


thumb

İstanbul'a Gittiğimiz Zaman

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на турски.

Предговор, избор и превод: Суат Енгулу.


thumb

I am a doe in a tooth trap

Поезија од Бланка Супан, еКнига, на англиски.

Превод: Јосипа Супан.


thumb

I & Tom Waits

Поезија од Игор Исаковски, еКнига, на англиски.

Лектура: Елизабета Баковска.


thumb

Hopelessly Caged

Поезија од Тихомир Јанчовски, еКнига, на англиски.

Превод: Дијана Обрадовиќ.


thumb

Heart of Darkness

Поезија од Ферида Дураковиќ, еКнига, на англиски.

Превод: Амела Симиќ и авторката.


thumb

Haiku

Поезија од Аленка Зорман, еКнига, на француски.


thumb

Haiku

Поезија од Аленка Зорман, еКнига, на англиски.


thumb

Haiku

Поезија од Аленка Зорман, еКнига, на словенечки.


thumb

Bir Gün Daha

Поезија од Осман Бајмак, еКнига, на турски.


thumb

Govori ženska

Поезија од Јуриј Худолин, еКнига, на словенечки.


thumb

Gospod Danes

Поезија од Изток Осојник, еКнига, на словенечки.


thumb

Geltonas žiburys

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на литвански.


thumb

Fuzija lančanih sudara

Поезија од Дубравка Ѓуриќ, еКнига, на српски.


thumb

Footprints of the Wind

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на англиски.

Препев од македонски: Евалд Осерс.


thumb

Fluturimi i shpendit të kuq

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на албански.

Превод: Али Алиу, Фатос Арапи, Илинден Спасе.


thumb

Film

Поезија од Лукас Сопа и Мехмед Бегиќ, еКнига, на германски.


thumb

Film

Поезија од Лукас Сопа и Мехмед Бегиќ, еКнига, на полски.


thumb

The Exile's Return

Поезија од Питер Лиота, еКнига, на англиски.


thumb

Esők

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на унгарски.


thumb

Erbe e laghi

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на италијански.


thumb

Erasmus in Stepanakert

Поезија од Дејвид Винвуд, еКнига, на англиски.

Авторски избор.


thumb

Erasmus in Stepanakert

Поезија од Хенк ван Керквијк, еКнига, на холандски.

Авторски избор.


thumb

Elizejska trilogija

Поезија од Зоран Богнар, еКнига, на српски.


thumb

Dorinţe

Поезија од Катица Ќулавкова, еКнига, на романски.

Едитор: Думитру М. Јон. 
Превод: Думитру М. Јон and Каролина Илика.


thumb

Den Forstenede Orfeus

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на дански.

Препев: Јен Сабле и Ингер Крестенсен.


thumb

Death Letter

Поезија од Сузана В. Спасовска, еКнига, на англиски.

Препев: Петар Волнаровски. 
Лектура: Елизабета Баковска.


thumb

Cupolecielo

Поезија од Иван Шамија, еКнига, на италијански.

Превод: Антонија Филипети.


thumb

Corpos desvanecem-se

Поезија од Бруно Веинхалс, еКнига, на португалски.

Превод: Лореано Силвеира, Мариа Тереса Дијас Фуртадо и други.


thumb

А Convincing Garden

Поезија од Евелина Рудан, еКнига, на англиски.

Препев: Хана Банак.


thumb

Le compas du rêve

Поезија од Влада Урошевиќ, еКнига, на француски.


thumb

The City & the Child

Поезија од Алеш Дебељак, еКнига, на англиски.

Превод: Кристофер Мерил и авторот.


thumb

Children of Orgasm

Поезија од Дарја Коцјанчич, еКнига, на англиски.

Превод: Алан Мекконел Даф и Наташа Мекдауел Хацин.


thumb

Časný rozhovor s podzimem

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на чешки.

Избор, препев и поговор: Злата Куфнерова.


thumb

Biography of Our Love

Поезија од Елизабета Баковска, еКнига, на англиски.


thumb

Besede, ki žgejo

Поезија од Бране Мозетич, еКнига, на словенечки.


thumb

Barbara in barbar

Поезија од Јосип Ости, еКнига, на словенечки.

Препев: Јуре Потокар.


thumb

Barbara i barbar

Поезија од Јосип Ости, еКнига, на босански.


thumb

Barbara e il barbaro

Поезија од Јосип Ости, еКнига, на италијански.

Препев: Јолка Милич.


thumb

Barbara a barbar

Поезија од Јосип Ости, еКнига, на чешки.

Препев: Душан Карпатски.


thumb

Balladen om tida

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на норвешки.

Избор и препев: Јостаин Сабеа.


thumb

Bajo llave en la ciudad

Поезија од Никола Маџиров, еКнига, на шпански.

Редакција: Антонио Порпета.
Препев од македонски: Виолета Јагев.


thumb

Babele e altri sogni

Поезија од Матеја Матевски, еКнига, на италијански.

Избор и препев: Гаетано Лонго.


thumb

Avondlicht

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на холандски.


thumb

Asparagus, asparagus

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на англиски.


thumb

Asparagus, asparagus

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на португалски. 

Препев: Ариј Пос.


thumb

Apocalypse

Поезија од Михаил Ренџов, еКнига, на англиски. 

Препев: Елизабета Баковска.


thumb

Akvamanilė

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на литвански.


thumb

Adrija rėja

Поезија од Владас Бразиунас, еКнига, на литвански.


thumb

Abendlicht

Поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, еКнига, на германски.


thumb

13 български поети

Избор и белешки: Бранко Цветкоски, еКнига, на бугарски.


thumb

13 бугарски поети

Избор, препев и белешки: Бранко Цветкоски, еКнига, на македонски.


thumb

13 Bulgarian Poets

Избор и белешки: Бранко Цветкоски, еКнига, на англиски.


thumb

Zoran Ančevski (ed.): Anthology of Macedonian P.E.N. Poets

Антологија на македонските ПЕН поети, уредил Зоран Анчевски. еКнига, на англиски.


thumb

Selected Poems

Избрана поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, на англиски. еКнига.


thumb

Избрани песни

Избрана поезија од Ханс ван де Ваарсенбург, на македонски. еКнига.


Поезија Проза Есеи Драми Колумни Зборници Бесплатни

Содржини

кон врвот

© Блесок 1996-2014. Сите права се задржани.